BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

Du er Gud

ORIGINALTITTEL:
Jestes Bogiem
Polen/ 2012/ 1 t. 50 min.
SPRÅK:
Polsk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Marcin Kowalczyk, Dawid Ogrodnik, Tomasz Schuhardt
REGI:
Leszek Dawid
MANUS:
Maciej Pisuk
PRODUSENT:
Jerzy Kapuscinski
Alt du vil vite om post-kommunistisk polsk hiphop (men ikke våger spørre om)

DU ER GUD er spillefilmen om de tre rapperne Magik, Focus og Rahim, som under navnet Paktofonika ble det viktigste fenomenet i polsk hiphop i årene rundt årtusenskiftet. I en tid da landet var i ferd med å riste av seg Sovjetunionens innflytelse, ga gruppen en stemme til en generasjon av unge, desillusjonerte polakker. Og samtidig som de unge mennene laget generasjonsdefinerende musikk, var privatlivene deres preget av rikelig med dramatikk.

Ved første øyekast er det lett å se DU ER GUD som en polsk versjon av Curtis Hanson og Eminems 8 MILE. En slik beskrivelse er ikke helt på jordet: Som Hansons film har den et naturlig midtpunkt i Marcin Kowalczyks rolle som den karismatiske rapperen Magik, men Leszek Dawids film har en langt bredere sosialanalytisk slagside, og følger ikke hollywoodoppskriften like trofast. DU ER GUD er et medrivende drama som med utgangspunkt i polsk hiphop forteller en allmenngyldig historie om mennesker som strever med å forsone en kommunistisk oppvekst med en kapitalistisk fremtid.

Leszek Dawid

LESZEK DAWID er en polsk regissør og manusforfatter. Han har mottatt flere priser ved den prestisjefylte filmfestivalen i Kraków, og hans andre spillefilm, DU ER GUD, har i det siste skaffet ham et internasjonalt publikum.