BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Fallen City
Kina/ 2012/ 1 t. 30 min.
SPRÅK:
Kinesisk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
REGI:
Qi Zhao
MANUS:
Qi Zhao
FOTO:
Shaogang Sun, Xiaoyu Niu
PRODUSENT:
Qi Zhao
Sosiopolitisk etterskjelv i Sichuan

12. mai 2008 tar et jordskjelv i Sichuan-provinsen i Kina livet av rundt 70.000 mennesker, og gjør ytterligere 4,8 millioner hjemløse. Fem år senere er spørsmålene fremdeles mange. Kunne katastrofens omfang vært begrenset om myndighetene hadde sikret offentlige bygninger bedre? Gjenoppbyggingsarbeidet har også vært gjenstand for kritikk. Kinas moderniseringsiver har ført til at billige boliger er erstattet med moderne og langt dyrere leilighetskomplekser. Et stort antall av katastrofens ofre lever derfor fremdeles i provisoriske bosetninger.

I FALLEN CITY har regissør Qi Zhao fulgt tre familier over en treårsperiode, og lar dem fortelle sine historier. Den vakre naturen som omkranser provinsens enorme og urbane områder spiller også en viktig rolle. Qi Zhaos dvelende naturbilder viser at den lokale faunaen har håndtert naturkatastrofen langt bedre enn myndighetene. Uten å moralisere peker han på strukturelle problemer i det moderne Kina, så som fattigdom og et lite humant arbeidsmarked.

Qi Zhao

QI ZHAO er en kinesisk regissør og produsent som har jobbet 14 år i den kinesiske statskanalen. I 2009 produserte han Sundance-favoritten THE LAST TRAIN HOME (2009). FALLEN CITY er hans regidebut.