BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

The Last Catch

ORIGINALTITTEL:
Der Letzte Fang
Tyskland/ 2012/ 1 t. 25 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Raphael Scanapiecco, Roberto Mielgo, Roger del Ponte
REGI:
Markus C.M Schmidt
MANUS:
Markus C.M Schmidt
PRODUSENT:
Carl-Ludwig Rettinger
Overfiske som forretningsmodell

Få fiskeslag er like ettertraktet som tunfisk, og den voldsomme populariteten gir seg til kjenne både i parodisk høye priser og et omfattende og økologisk katastrofalt overfiske. I dokumentarfilmen THE LAST CATCH presenterer regissør Markus C.M. Schmidt oss for en dyster virkelighet: Hvis ikke dagens praksis endres, står den globale tunfiskbestanden foran en total kollaps. Filmen følger et knippe franske fiskere som strever med å tjene til livets opphold innenfor rammene av et lovverk som allerede er for ettergivende til å kunne opprettholde bestanden. Kombinasjonen av en lav profittmargin og høye driftsutgifter gjør det vanskelig å gå med overskudd uten å ty til lyssky metoder. Men det finnes de som forsøker.

THE LAST CATCH er en brannfakkel i en debatt vi i fiskerinasjonen Norge så langt har vært for feige til å ta på alvor. Dersom hele bestander av fisk forsvinner, er det ingen som kan si hvilke konsekvenser det vil ha for det økologiske kretsløp vi alle er en del av.

Markus C.M Schmidt

MARKUS C.M SCHMIDT er en tysk dokumentarregissør. Hans portrett av overlevende fra Holocaust blir vist som en del av den permanente utstillingen ved minnesmerket over Sachsenhausen. Senere har han fordypet seg i andre samfunnsspørsmål.