BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

The Pervert's Guide to Ideology

ORIGINALTITTEL:
The Pervert's Guide to Ideology
England/ 2012/ 2 t. 16 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Ingen
MEDVIRKENDE:
Slavoj Žižek
REGI:
Sophie Fiennes
MANUS:
Slavoj Žižek
PRODUSENT:
Sophie Fiennes, Katie Holly, Martin Rosenbaum, James Wilson
TEMA:
Filosofi
Reality žek

I oppfølgeren til sin populære og kritikerroste dokumentarfilm THE PERVERT'S GUIDE TO CINEMA plasserer Sophie Fiennes nok en gang den slovenske kjendisfilosofen og kulturkritikeren Slavoj Žižek foran kamera. Denne gangen tar showmannen Žižek for seg ideologi slik den via metaforer og freudianske forsnakkelser kommer til uttrykk i ulike hollywoodfilmer. Blant filmene den idiosynkratiske sloveneren tar for seg, finner vi titler som Stanley Kubricks FULL METAL JACKET, Martin Scorseses TAXI DRIVER og Robert Wises THE SOUND OF MUSIC, samt reklamefilmer for Coca-Cola og Kinderegg.

Som i forgjengeren har Fiennes også denne gangen gjort en beundringsverdig jobb med å plassere Žižek i omgivelser som knytter ham til de vi finner i filmene han snakker om. Resultatet er en skarp og observant dokumentar som ikke bare er høyst fascinerende på et analytisk plan, men også visuelt imponerende. Filmanalyse har aldri vært mer underholdende enn dette!

Sophie Fiennes

SOPHIE FIENNES er en anerkjent regissør kjent for sin samarbeidende tilnærming til filmmediet. Hun har laget slående portretter av noen av dagens mest ikoniske individer, blant dem den slovenske filosofen Slavoj Žižek. Filmene hennes er blitt vist ved festivaler over hele verden.