BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse

Salma

ORIGINALTITTEL:
Salma
England / India/ 2013/ 1 t. 30 min.
SPRÅK:
Tamilsk m/eng. tekst
UNDERTEKSTER:
Engelsk
REGI:
Kim Longinotto
MANUS:
Ollie Huddleston
FOTO:
Kim Longinotto
PRODUSENT:
Kim Longinotto
Poesi i husarrest

Da Salma var tretten år endret livet seg drastisk. Hun fikk ikke lenger forlate huset, og ble tvunget til å slutte på skolen. Lenge kjempet hun mot et arrangert giftemål, og ble blant annet innelåst i kjelleren av familien for å få opprørsviljen tøylet. Etter åtte års innbitt kamp ga hun etter, og gikk fra én husarrest til en annen da hun flyttet inn hos ektemannens familie.

Hennes frustrasjon og drømmer fikk utløp gjennom poesi, og på tross av trusler fra ektemannen fortsatte Salma å skrive i hemmelighet. Til slutt nådde en samling av diktene hennes et forlag, noe som bokstavelig talt ble en døråpner. Hennes intime skildringer fra eget liv har gitt henne en stor tilhengerskare. Takket være sin anerkjennelse og berømmelse har Salma tatt opp kampen mot de strenge tradisjonene som fortsatt innebærer store begrensninger for tamilske jenter og kvinners muligheter til å leve et anstendig liv.

Kim Longinotto

KIM LONGIOTTO har i over tjue år laget dokumentarfilmer som retter søkelyset mot kvinner rundt om i verden som er utsatt for undertrykkelse og diskriminering. THE DAY I WILL NEVER FORGET (2003) handler om jenter i Kenya som kjemper mot omskjæring, mens ROUGH AUNTIES (2009) portretterer en gruppe modige kvinner i Sør-Afrika. Den anerkjente regissøren har vunnet priser i Cannes, Sundance og en rekke andre filmfestivaler.