BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Dirty Wars
Afghanistan / USA/ 2013/ 1 t. 27 min.
SPRÅK:
Engelsk
UNDERTEKSTER:
Svensk
MEDVIRKENDE:
Jeremy Scahill, Nasser Al-Aulaqi, Saleha Al- Aulaqi
REGI:
Rick Rowley
MANUS:
Jeremy Scahill, David Riker
FOTO:
Rick Rowley
PRODUSENT:
Jeremy Scahill, Anthony Arnove, Brenda Coughlin
TEMA:
Politikk
Hemmelig krig

11. september innebar et vannskille i USAs verdensbilde og utenrikspolitikk. Nye konfliktlinjer ble trukket opp, og en ny sikkerhetspolitisk virkelighet gjorde seg gjeldende bokstavelig talt over natten. Dette innebar i tur at nye, kontroversielle lover ble vedtatt og en ny militær strategi implementert. Den folkerettsstridige fangeleiren Guantanamo er det mest åpenbare eksempelet på dette nye paradigmet – mindre kjent er amerikanernes hemmeligstemplede militærtokter i fremmede land.

Under paraplybetegnelsen «kirurgisk krigføring» ble droneangrep og hemmelige snikmord forsøkt solgt inn til mediene og befolkningen som sådan. Etter over et tiår med denne typen «krigføring» vet vi imidlertid at disse operasjonene ikke på langt nær er like presise, vellykkede eller moralsk forsvarlige som Pentagons pressetalsmenn skal ha det til. I DIRTY WARS forsøker regissør Richard Rowley og journalist Jeremy Scahill å komme til bunns i det amerikanske militærets tvilsomme metoder, og det de finner er både oppsiktsvekkende og skremmende.

Rick Rowley

I løpet av de siste femten årene har RICHARD ROWLEY laget en rekke prisvinnende dokumentarer. Reportasjene hans blir regelmessig vist på ledende TV-kanaler som Al Jazeera, BBC og CNN. Han er en av grunnleggerne av Independent Media Center.