BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints

Rafea: Solar Mama

ORIGINALTITTEL:
Rafea: Solar Mama
Danmark / Egypt / USA/ 2012/ 1 t. 15 min.
SPRÅK:
Arabisk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
REGI:
Mona Eldaief og Jehane Noujaim
FOTO:
Mona Eldaief
PRODUSENT:
Mette Heide
Energi vs. tradisjon

Rafea er en fattig beduinkvinne fra Jordan som velges ut til å reise til Barefoot College i India sammen med en gruppe kvinner fra hele kloden. Hun tar farvel med sine døtre i ørkenlandsbyen i håp om å komme tilbake med verktøy som kan gi dem bedre fremtidsutsikter. På Barefoot College samles 30 uutdannede mødre og bestemødre – mange av dem analfabeter – for å i løpet av seks måneder utdanne seg til å bli solcelleingeniører. Målet er å kunne bygge solcellepaneler og forsyne sine fattige landsbyer med elektrisitet. Rafeas mann er imidlertid dypt skeptisk til hele prosjektet. Kan Rafea oppnå å få den støtten hun trenger? Og klarer hun å inspirere andre kvinner i landsbyen til å bryte mønstre i den tradisjonsbundne beduinkulturen?

RAFEA: SOLAR MAMA er en film om en verden i endring, formidlet via et møte med én enkelt kvinne og en kultur som historisk sett motsetter seg forandring.

Mona Eldaief og Jehane Noujaim

JEHANE NOUJAIM vokste opp i Kairo, hvor hun startet sin karriere som fotograf. Etter studier ved Harvard har hun blant annet regissert dokumentarfilmen CONTROL ROOM (2004), som handler om nyhetskanalen Al-Jazeeras dekning av Irak-krigen.

MONA ELDAIEF ble født i Kairo og vokste opp i USA. Hun studerte ved New York University, og jobber i dag som regissør og klipper innen dokumentarfilm og tv-produksjon rundt om i verden. Hun har blant annet jobbet sammen med Jehane Noujaim på dokumentarfilmen CONTROL ROOM (2004).