BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Mundial: The Highest Stakes

ORIGINALTITTEL:
Mundial: Gra O Wszystko
Polen/ 2013/ 1 t. 30 min.
SPRÅK:
Polsk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Zbigniew Boniek, Dariusz Szpakowski, Tomasz Wolek, Antoni Piechniczek, Jan Litynski
REGI:
Michal Bielawski
MANUS:
Michal Bielawski
PRODUSENT:
Michal Bielawski, Lukasz Borzecki, Michal Chacinski
Når fotball er mer enn bare fotball

I 1982 var forholdene i det kommunistiske Polen grimme. Året før hadde myndighetene erklært unntakstilstand i et forsøk på å knekke den politiske opposisjonen. Militæret hadde utstedt portforbud, soldater patruljerte gatene, og opposisjonelle ble anholdt og i enkelte tilfeller ganske enkelt tatt livet av. Som et resultat av dette var stemningen i befolkningen naturlig nok dyster, og som om ikke unntakstilstanden var ille nok, var dessuten faren for en sovjetisk invasjon overhengende. Midt oppi all denne elendigheten hadde imidlertid det polske folket én kilde til håp og optimisme - nemlig herrelandslaget i fotball som under verdensmesterskapet i Spania spilte hinsides alle forventninger.

I MUNDIAL: THE HIGHEST STAKES viser regissør Michal Bielawski hvordan landslaget og dets fremgang preget et folk som ble terrorisert av sine egne myndigheter. Resultatet er en fascinerende og rørende skildring av idrettens evne til å samle og inspirere et kuet folk, og agere som metafor for den politiske og ideologiske kampen.

Michal Bielawski

MICHAL BIELAWSKI er en polsk regissør, produsent og manusforfatter. MUNDIAL: THE HIGHEST STAKES er hans første helaftens dokumentarfilm.