BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere

Vivianes kamp

ORIGINALTITTEL:
Gett: Le procès de Viviane Amsalem
Israel/ 2014/ 1 t. 56 min.
SPRÅK:
Hebraisk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Ronit Elkabetz, Menashe Noy, Simon Abkarian, Sasson Gabay, Eli Gorstein, Gabi Amrani, Rami Danon, Roberto Pollack, Dalia Begger, Albert Illuz, Avrahram Selektar, Keren Morr, Evelyn Hagoel, Rubi Porat Shoval, Shmil Ben Ari, David Ohayon, Ze'ev Revach
REGI:
Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
MANUS:
Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz
FOTO:
Jeanne Lapoirie
Når ekteskap er en enveiskjørt gate

Utgangspunktet for VIVIANES KAMP er et heller kuriøst aspekt ved den israelske ekteskapslovgivningen. Selv om Israel på de aller fleste områder er å regne som en vestlig nasjon, sorterer spørsmål om ekteskap og skilsmisse under rabbinernes ansvarsområde. Dette innebærer blant annet at en kvinne ikke kan skille seg fra sin mann dersom mannen ikke innvilger henne en «gett» og i vitners nærvær lar henne tre ut av ekteskapet.

Denne skjeve maktfordelingen innebærer naturlig nok visse utfordringer for moderne kvinner, og i VIVIANES KAMP følger vi Vivianes kamp for å skille seg fra ektemannen Elisha. Over en periode på fem år gjør Viviane og hennes advokat alt som står i deres makt for å overtale Elisha til å gi slipp på henne. Det blir en lang og frustrerende prosess som får fram det verste i dem begge, og som dessuten belyser det problematiske i et lovverk basert på religion. VIVIANES KAMP er et stilsikkert og avdempet mellommenneskelig drama som blant annet er blitt sammenlignet med Bergmans SCENER FRA ET EKTESKAP.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz

Ronit Elkabetz (Israel, 1964), Shlomi Elkabetz (Israel, 1973) Filmografi: 7 DAYS (2008), TO TAKE A WIFE (2004)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: