BIFF 2021: 20.-28. oktober
Storbritannia/ 2014/ 2 t.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
Norsk
MEDVIRKENDE:
Bill Nighy, Dominic West, Andrew Scott, Imelda Staunton, Paddy Considine, George MacKay, Joseph Gilgun, Ben Schnetzer, Chris Overton, Faye Marsay, Freddie Fox, Jessica Gunning, Joshua Hill, Lisa Palfrey, Liz White, Monica Dolan, Menna Trussler
REGI:
Matthew Warchus
MANUS:
Stephen Beresford
FOTO:
Tat Radcliffe
Sammen mot Thatcher

Året er 1984, stedet er Storbritannia, og statsminister Margaret Thatcher er som vanlig travelt opptatt med å gjøre livet surt for arbeiderklassen. Filmens hovedperson er Joe, en ung homofil kokkelærling som enda ikke har kommet ut av skapet. Under en London Gay Pride-markering ender han opp på stiftelsesmøtet for gruppen LGSM – Lesbians and Gays Support the Miners. Utfra tanken om at de homofile og de streikende gruvearbeiderne har mye til felles, bestemmer LGSM seg for å samle inn penger til sistnevntes streikekasse. Men møtet mellom homoaktivistene og gruvesamfunnene blir et kulturkrasj av episk format.

Filmer som bruker Thatcher-årenes streiker som bakteppe for sine dramatiske fortellinger er nærmest å regne for en egen sjanger, men PRIDE er en film du neppe har sett maken til. Med utgangspunkt i en sann historie, har Matthew Warchus laget en humoristisk og inspirerende feelgoodfilm om to svært ulike kulturer som finner sammen i møte med en felles fiende. Og selv om filmen utspiller seg i 80-tallets Storbritannia er dens sentrale tematikk sørgelig relevant i Norge den dag i dag.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Matthew Warchus

Matthew Warchus (Storbritannia, 1966) Filmografi: SIMPATICO (1999)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: