BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints

Radical Evil

ORIGINALTITTEL:
Das radikal Böse
Tyskland / Østerrike/ 2013/ 1 t. 36 min.
SPRÅK:
Tysk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
MEDVIRKENDE:
Devid Striesow, Benno Fürmann, Alexander Fehling
REGI:
Stefan Ruzowitzky
MANUS:
Stefan Ruzowitzky
FOTO:
Benedict Neuenfels
PRODUSENT:
Josef Aichholzer, Wolfgang Richter
Most Dangerous are the Common Men

Hva får ordinære menn til å drepe uskyldige mennesker? Under den andre verdenskrig drepte SS' dødsskvadroner i Øst-Europa to millioner sivile jøder - og ikke ved hjelp av gasskamre, men med kuler. De som fyrte av skuddene var unge gutter, respektable familefedre, hengivne kirkegjengere og reflekterte akademikere. Hvordan kunne dette skje?

Den oscarvinnende regissøren Stefan Ruzowitzky tar i bruk rekonstruksjoner basert på soldatenes egne dagbøker, og kombinerer dem med innsikter fra de siste 50 år med sosialpsykologisk forskning. Mens andre filmer som ser tilbake på Holocaust har et mål om ikke å glemme, ønsker RADICAL EVIL å dykke ned i grusomhetene i et håp om å forstå hvordan de kunne finne sted. Ruzowitzky ønsker å vise at nazistene var ordinære mennesker, og at deres motiver dermed kan føres tilbake til impulser og drifter som ligger latent i den menneskelige psyke - hvilket betyr av vi alle kan drives til lignende overgrep dersom omstendighetene ligger til rette for det.

 

Møt filmskaper Stefan Ruzowitzky under visningen 1. oktober.

Stefan Ruzowitzky

Stefan Ruzowitzky (Østerrike, 1961) Filmer i utvalg: DEADFALL (2012), FALSKMYNTERNE I SACHSENHAUSEN (2007), ALL THE QUEEN'S MEN (2001), ANATOMY (2000)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: