BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints

Silvered Water, Syria Self-Portrait

ORIGINALTITTEL:
Eau argentée, Syrie autoportrait
Frankrike / Syria/ 2014/ 1 t. 32 min.
SPRÅK:
Arabisk
UNDERTEKSTER:
Engelsk
REGI:
Wiam Simav Bedirxan, Ossama Mohammed
MANUS:
Wiam Simav Bedirxan, Ossama Mohammed
FOTO:
Wiam Simav Bedirxan, Ossama Mohammed
PRODUSENT:
Serge Lalou, Camille Laemle, Orwa Nyrabia, Diana El Jeiroudi
Regimets fiende nummer én: YouTube

Den uoversiktlige og destruktive borgerkrigen i Syria har krevd utallige menneskeliv. Regimet er i full krig med opposisjonen i landet, og gatene er utrygge for sivile så vel som stridende. Film har vist seg å være det mest slagkraftige mediet for å skildre hendelsene i krigssonen, og som i andre konflikter i vår tid, er videotjenesten YouTube hyppig brukt av aktivister som befinner seg ved frontlinjene. En av de som tråler nettet etter disse videoene er eksil-regissøren Ossama Mohammed. En kveld mottar Mohammed en Facebook-melding fra en ung kurdisk kvinne som søker ly for bomberegnet: «Hvis du var her i Homs, hva ville du filmet?»

SILVERED WATER, SYRIA SELF-PORTRAIT viser oss den blodige borgerkrigen på nært hold. Dokumentaren er ambisiøs i sin poetiske og tidvis abstrakte fremtoning, der blant annet geværskudd benyttes som rytmisk instrument. Det utrolige samarbeidet mellom regissøren og aktivisten skildrer et folk med en sterk vilje for en friere fremtid.

 

Torsdag 25. september kl. 19.20 innledes filmen av filmkritiker Truls Lie.

Wiam Simav Bedirxan, Ossama Mohammed

Wiam Simav Bedirxan (Syria) og Ossama Mohammed (Syria, 1954) SILVERED WATER, SYRIA SELF-PORTRAIT er deres debut som dokumentarregissører.

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: