BIFF 2020

LIFE IN MOTION

 

Polen, Tsjekkia og Latvia er alle partnerland for BIFF når det gjelder kulturutveksling i EØS-regi. Nytt av året er at vi samarbeider med stiftelsen Elm Media i byen Cesis i Latvia.

LIFE IN MOTION-utstilling: Målet med prosjektet er å bruke det kreative potensialet og samarbeidet med latviske og norske fotografer og antropologer for å skape en felles vandreutstilling på latviere i Norge og nordmenn i Latvia med portretter og korte videoer. 12 norske og latviske fotografer og antropologer har gått sammen om å dokumentere aspekter ved hverdagslivet til latviere i Norge og nordmenn i Latvia. Prosjektet danner basis for utstillingen LIFE IN MOTION som blir å se på Verftet USF under BIFF.

Som et ledd i samarbeidet presenterer vi følgende fem dokumentarer som gir oss unike innblikk i Latvias nyere historie:

CROSSROAD STREET (Ivars Seleckis, 1988)

NEW TIMES AT CROSSROAD STREET (Ivars Seleckis, 1999)

CAPITALISM AT CROSSROAD STREET (Ivars Seleckis, 2013)

De humoristiske portrettene av de særegne naboene i Crossroad Street i utkanten av Riga, Latvia, viser en gjeng som tross for en finanskrise som herjet med landets økonomi, lever sine vante, smått rare liv. Den nå 80 år gamle latviske dokumentarfilmskaperen Ivars Seleckis har brukt tiden etter kommunismens fall til å dokumentere endringene i det latviske samfunnet sett gjennom det observerende kameraøyet. Trilogien Crossroad Street er en blitt en unik dokumentasjon av livene i gaten i løpet av et kvart århundre.

DOKUMENTARIST (Inese Klava, Ivars Zviedris, 2012)

Den latviske eneboeren Inta får besøk av den nysgjerrige filmskaperen Ivars. Når han tar fram kamera svarer hun med vold og saftig banning. Ivars gir seg ikke, sakte men sikkert oppstår et slags vennskap mellom de to.

ESCAPING RIGA (Davis Simanis Jr., 2014)

Om avant-garde-filmskaperen Sergei Eisenstein, som fornyet filmmediet gjennom sitt arbeid i det totalitære Sovjet, og Isaiah Berlin, som flyttet til Storbritannia og ble den viktigste liberale tenkeren i sin generasjon.

Les mer om samarbeidsprosjektet LIFE IN MOTION (på engelsk).

life in motion.jpgLife in motion logotips-01 (1).jpgelm-media-logo.jpg