BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Im Keller

ORIGINALTITTEL:
Im Keller
Østerrike/ 2014/ 1 t. 21 min.
SPRÅK:
tysk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Fritz Lang, Alfreda Klebinger, Manfred Ellinger, Alessa Duchek, Walter Holzer
REGI:
Ulrich Seidl
MANUS:
Ulrich Seidl, Veronika Franz
FOTO:
Martin Gschlacht
PRODUSENT:
Ulrich Seidl
TEMA:
Isolasjon
Opptegnelser fra et kjellerdyp

Helt siden det i 2008 ble kjent at Josef Fritzl hadde holdt sin datter og tre av deres syv barn innestengt i en lydisolert kjeller i flere tiår, har verden spurt seg selv hva som egentlig foregår i østerrikske kjellere. I dokumentaren IM KELLER har landets nasjonalrabulist Ulrich Seidl tatt på seg oppgaven med å gi et svar, og selv om han ikke avdekker noe som kan måle seg med Fritzls grusomheter, gir han oss et innblikk i den østerrikske folkesjelen som er like underholdende som den er besynderlig.

Der Seidls spillefilmer gjennomsyres av en beksvart humor som tidvis grenser mot det sadistiske og misantropiske, er IM KELLER både veldig, veldig underlig og tidvis direkte hjertevarmende. Som Werner Herzog har Seidl et talent for å finne eksentriske mennesker som tilsynelatende ikke har noen begreper om hvordan man oppfører seg foran et kamera, og snarere enn å moralisere eller gjøre narr, lar han dem ganske enkelt presentere seg selv og sine kjellere for publikum. Resultatet er en av årets merkeligste og mest underfundige dokumentarfilmer.

Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (Østerrike, 1952) Filmer i utvalg: PARADIS-TRILOGIEN (2012-2013), IMPORT/EXPORT (2007), BROTHERS, JESUS, YOU KNOW (2003), STATE OF THE NATION (2002)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: