BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse

Silenced

ORIGINALTITTEL:
Silenced
USA/ 2014/ 1 t. 42 min.
SPRÅK:
engelsk
MEDVIRKENDE:
John Kiriakou, Jesselyn Radack, Thomas Andrews Drake
REGI:
James Spione
MANUS:
James Spione
FOTO:
John Molinelli
PRODUSENT:
Daniel Chalfen, James Spione
Varslernes gullalder

Siden 1917 har elleve varslere blitt dømt for brudd på spionparagrafen i USA, og over halvparten av disse har funnet sted under Obama-administrasjonen. Hvorfor denne dramatiske økningen av slike saker de siste årene? Og hvem er egentlig disse varslerne?

Dokumentaren SILENCED retter søkelyset på amerikanske myndigheters behandling av de som offentliggjør hemmeligstemplet informasjon. Vi møter John Kiriakou som avslørte bruk av tortur som avhørsmetode i CIA; Jesselyn Radack som kritiserte myndighetenes behandling av en amerikanskfødt Taliban-soldat; og Thomas Drake, som varslet om NSAs lovstridige overvåkning av amerikanske borgere. Filmen viser hvordan et paranoid og skruppelløst forsvar av nasjonale sikkerhetsinteresser vokste frem i kjølvannet av 11. september. Og ikke minst får vi se hva disse modige individene har måttet ofre for å varsle om urett utført i rettferdighetens navn - deriblant jobb, familie og sin egen frihet. Hvor langt er man villig til gå for å få sannheten fram i lyset?

James Spione

James Spione (USA) Filmer i utvalg: INCIDENT IN NEW BAGHDAD (2010), INAUGURATION (2009), OUR ISLAND HOME (2008), AMERICAN FARM (2005)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: