BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Sand Wars

ORIGINALTITTEL:
Sand Wars
Frankrike / Canada/ 2013/ 1 t. 14 min.
SPRÅK:
engelsk/fransk
MEDVIRKENDE:
Sumaira Abdulali, Riza Damanik, Dick Holmberg, Mohamed Nasheed
REGI:
Denis Delestrac
MANUS:
Denis Delestrac
FOTO:
Marc Martinez Sarrado
PRODUSENT:
Guillaume Rappeneau
Å selge sand i Sahara

Verden er i ferd med å gå tom for sand. På ordentlig. Menneskeheten er avhengige av sand til glass, datamaskiner, bygninger, veier og annen infrastruktur. Og ikke hvilken som helst sand. Saharas sand duger ikke til infrastruktur, og til tross for sine mange sanddyner importerer de rike oljestatene på Den arabiske halvøy enorme mengder sand. 70 % av verdens strender er i ferd med å forsvinne, og indonesiske øyer forsvinner som resultat av en ulovlig uthenting av sand, hvilket innebærer at hele samfunn forsvinner. Sand betyr store penger, og lokalmiljøenes tradisjonelle næringsveier betyr lite når lyssky aktører er på illegale sandtokt.

SAND WARS er en forbausende og sjokkerende dokumentarfilm om en miljøkrise få vet noe om, og som de fleste vil møte med vantro. Forskere, journalister og aktivister tar oss på en global reise i en skitten underverden av kriminalitet som har store konsekvenser for både enkeltmennesker og miljøet som sådan. Sjelden har et så viktig tema blitt feiet under teppet så lett og så lenge.

Denis Delestrac

Denis Delestrac (Frankrike, 1968) Filmografi: MYSTERY OF THE NILE (2005), PAX AMERICANA AND THE WEAPONIZATION OF SPACE (2010), BANKING NATURE (2014)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: