BIFF 2021: 20.-28. oktober
Norsk dokumentar - Konkurranse

Odel

ORIGINALTITTEL:
Odel
Norge/ 2015/ 58 min.
SPRÅK:
norsk
UNDERTEKSTER:
engelsk
REGI:
Birgitte Sigmundstad
MANUS:
Birgitte Sigmundstad
FOTO:
Line K. Lyngstadaas
PRODUSENT:
Ingvil Giske
Med rett til å dyrke

Hva er det som både er en særnorsk juridisk ordning, en garantist for familiefeider og bakgrunnen for at Heinrich Himmler dro på studietur til Norge i 1941? Ideen om jord og arv, nærmere bestemt den norske odelsretten. Som advokat Olav Felland sier: «Om du har en eiendom, svever odelsretten over den som en rett og en plikt». Odelsretten er kontroversiell og omstridt, men også en viktig faktor i at Norge har klart å opprettholde det jordbruket vi har i dag.

Denne svevende størrelsen er utgangspunktet for dokumentarfilmen ODEL, hvor regissør Birgitte Sigmundstad introduserer oss for mennesker hvis liv har blitt preget av odelsretten på godt og vondt. Intervjuene ledsages av fotografier knipset av regissørens onkel, og den iherdige amatørfotografens bilder forteller historien om et langt liv på familiegården. Her er bilder av hverdag og fest, liv og død, vær og vind, og resultatet er en sjarmerende dokumentar om de særegne jordbrukstradisjonene her oppe i nord hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu - langt mindre dyrke noe som helst.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Birgitte Sigmundstad

Birgitte Sigmundstad (Norge, 1969) Filmer i utvalg: SAMLEREN (2012), ET GODT MOTIV (2012), HVIS EN REISENDE TIL SERBIA EN VINTERNATT (2008)