BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere

Gullkysten

ORIGINALTITTEL:
Guldkysten
Sverige / Danmark/ 2015/ 1 t. 54 min.
SPRÅK:
dansk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Jakob Oftebro, Danica Curcic, John Aggrey, Adam Ild Rohweder, Anders Heinrichsen, Morten Holst, Luise Skov, Mikkel Hilgart, Wakefield Ackuaku, Sophia Adegnika
REGI:
Daniel Dencik
MANUS:
Daniel Dencik, Sara Isabella Jønsson
Den danske manns byrde

Året er 1836, og i Danmark får den unge botanikeren Wulff Joseph Wulff i oppdrag av kongen å reise til Dansk Guinea i det som i dag er Ghana, hvor han etter planen skal anlegge kaffeplantasjer som skal sikre danskene et fotfeste på det afrikanske kontinentet. Wulff etterlater sin forlovede Caroline i København, og legger av sted mot Afrika i forvissning om at slavehandelen nå er over, og at både dansker og afrikanere går lyse tider i møte. Men når han omsider kommer fram til Guinea, viser det seg raskt at det er mye kongen og hans menn hjemme i Danmark ikke vet.

GULLKYSTEN retter et grelt lys mot en dyster og i dag langt på vei glemt del av dansk historie, nemlig landets fortid som kolonimakt – en epoke som i dag er spesielt aktuell med tanke på danskenes syn på innvandring. Som hovedrolleinnehaver i denne spennende og usedvanlig vakkert fotograferte filmen finner vi ingen ringere enn norske Jakob Oftebro. GULLKYSTEN viser at det også går an å lage storslåtte og visuelt imponerende kostymedramaer i Skandinavia.

Daniel Dencik

Daniel Dencik (Sverige, 1972) Filmer i utvalg: TAL R: THE VIRGIN (2013), EKSPEDITIONEN TIL VERDENS ENDE (2013), MOON RIDER (2012)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: