BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

The High Sun

ORIGINALTITTEL:
Zvizdan
Slovenia / Kroatia / Serbia/ 2015/ 2 t. 3 min.
SPRÅK:
kroatisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Ivankovic, Dado Cosic, Stipe Radoja
REGI:
Dalibor Matanic
MANUS:
Dalibor Matanic
FOTO:
Marko Brdar
PRODUSENT:
Ankica Juric Tilic
Tre fortellinger om forbudt kjærlighet

Det betente forholdet mellom serbere og kroater danner bakteppet for Dalibor Matanics THE HIGH SUN – et ambisiøst og visuelt slående drama som forteller tre historier om forbudt kjærlighet fra tre forskjellige tiår, men med de samme skuespillerne i hovedrollene.

Den først historien utspiller seg i 1991, og skildrer den spente situasjonen før krigens utbrudd. Serbiske Jelena og kroatiske Ivan er forelsket, men når Jelenas bror Sasha får nyss om forholdet går han drastisk til verks for å ødelegge det. Neste fortelling starter ti år senere, i utbombede omgivelser som er tydelig preget av krigens handlinger. Både Natasha og hennes aldrende mor bærer psykologiske arr, og når moren ansetter en kroatisk håndverker for å sette huset deres i stand, er stemningen mellom ham og Natasha til å ta og føle på. Filmen avslutes i 2011, med en fortelling om den kroatiske studenten Luka som vender tilbake til landsbyen han vokste opp i for å delta på et raveparty. Og når han møter sin serbiske ekskjæreste som han forlot da hun var gravid med barnet hans, er det ingenting som tyder på at konflikten er over.

Dalibor Matanic

Dalibor Matanic (Kroatia, 1975) Filmer i utvalg: MOTHER OF ASPHALT (2010), KINO LIKA (2009), I LOVE YOU (2005), FINE DEAD GIRLS (2002)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: