BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

Masaan

ORIGINALTITTEL:
Masaan
Frankrike / India/ 2015/ 1 t. 49 min.
SPRÅK:
hindi
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Richa Chadda, Sanjay Mishra, Vicky Kaushal, Vinit Kumar, Pankaj Tripathy
REGI:
Neeraj Ghaywan
MANUS:
Varun Grover
FOTO:
Avinash Arun
PRODUSENT:
Vikas Bahl, Mélita Toscan du Plantier, Guneet Monga, Vikramaditya Motwane, Manish Mundra, Marie-Jeanne Pascal, Shaan Vyas
Et samfunnskritisk drama fra det moderne India

I fargerike MASAAN møter vi en rekke skjebner som skildrer kontraster og forventninger i dagens India. Filmen blottlegger Indias alvorlige problemer med korrupsjon og kastesamfunn, og er et angrep på moralisme og æreskultur. I handlingens sentrum finner vi en umulig kjærlighetshistorie mellom likbrenneren Deepak, som er av lav kaste, og middelklassekvinnen Devi, som bærer på en trist og stigmatiserende historie. Og i og med at historien utspiller seg i den hellige byen Varanasi ved Ganges, gir filmen et ekstra lag av symbolikk.

Neeraj Ghaywan er del av en generasjon indiske filmskapere som bryter med klisjeene og estetikken i Bollywood. Med sterk inspirasjon fra den indiske mesteren Satyajit Ray, og en uttalt fascinasjon for vestlige auteurer fra Ingmar Bergman til Alejandro González Iñárritu, har unge Ghaywan funnet sin egen stemme. For sin debutfilm ble han belønnet med både kritikerprisen til FIPRESCI og talentprisen Prix de l'avenir i Un Certain Regard-programmet i Cannes, og dermed er han kanskje det største talentet fra det landet i verden hvor det produseres mest film.

Neeraj Ghaywan

 

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: