BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

Jihad

ORIGINALTITTEL:
Jihad: A Story of the Others
Norge / Storbritannia/ 2015/ 49 min.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
uten
MEDVIRKENDE:
Abu Muntasir, Alyas Karmani, Munir Zamir, Usama Hasan, Shahid Butt, Yasmin Mulbocus
REGI:
Deeyah Khan
FOTO:
Neil Harvey
PRODUSENT:
Darin Prindle, Andrew Smith
De andres liv

Mengder av unge nordeuropeiske menn og kvinner har meldt seg til tjeneste for IS. Hva får tilsynelatende veltilpassede ungdommer til å bli voldelige ekstremister i fjerne land? Fenomenet er imidlertid ikke nytt: Fra Afghanistan til Bosnia har europeere deltatt i kamper som fremmedkrigere under ulike religiøse faner. Etter suksessen med BANAZ: A LOVE STORY retter Emmy-vinner Deeyah Khan nå sitt skarpe og oppriktig nysgjerrige blikk mot de som har falt utenfor i samfunnet.

Som før stiller Khan de rette spørsmålene, og finner balansen og nyansene i skildringen av komplekse, kontroversielle temaer. Gjennom fascinerende intervjuobjekter trekkes vi inn i mentaliteten til menneskene som Vesten frykter mest - nemlig menneskene som har vendt våre viktigste og mest grunnleggende verdier ryggen. Ledende britiske jihadister og tidligere krigshissere forteller om sine erfaringer med rasisme, utenforskap og behovet for å slå tilbake. Og i åpenbar kontrast til medias ensidige fremstillinger av muslimske fremmedkrigere, skildrer Khan disse menneskene med innsikt og medfølelse.

 

I etterkant av visningen blir det BT Allmenningen-samtale med regissør Deeyah Khan og Hilde Sandvik. Samtalen holdes på engelsk, og denne er inkludert i billett til visningen.

Deeyah Khan

Deeyah Khan (Norge, 1977) Filmografi: BANAZ - A LOVE STORY (2012)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: