BIFF 2021: 20.-28. oktober
Norsk dokumentar

Hakekorsets profitører

ORIGINALTITTEL:
Hakekorsets profitører
Norge/ 2015/ 1 t. 7 min.
SPRÅK:
engelsk/norsk/russisk/serbisk
MEDVIRKENDE:
Aleksand Calic, Peter Fesenko, Zarco Vidovic, Hans Otto Frøland, Ketil Gjølme Andersen
REGI:
Erling Borgen
PRODUSENT:
Erling Borgen
Den norske avsporingen

Under Andre verdenskrig kom 130 000 slavearbeidere til Norge. De arbeidet for NSB, Vegvesenet, Hydro, norsk aluminiumsindustri og en rekke andre bedrifter, gjennom organisasjonen Todt. 17 000 av slavearbeiderne døde i Norge, men ingen norske bedrifter eller institusjoner ble stilt til ansvar for slavearbeidet under rettsoppgjøret. Til tross for at Norge, sett i forhold til folketallet, var det tyskokkuperte landet som mottok den største kontingenten tvangsrekruttert arbeidskraft, er skjebnen til de utenlandske krigsfangene og tvangsarbeiderne her i landet lite utforsket.

I HAKEKORSETS PROFITØRER blir seks av dem som slavet i Norge og overlevde intervjuet. De er nå mellom 92 og 96 år gamle. Sammen med deportasjonen av norske jøder, er det bruken av tvangsarbeid som var vårt lands viktigste og tetteste forbindelse til nazistenes utryddelsespolitikk. Sistnevnte har fått lite oppmerksomhet, og det er denne rystende historien Erling Borgen tar tak i i sin nye film.

Erling Borgen

Erling Borgen (Norge, 1948) Filmer i utvalg: I SKYGGEN AV STATOIL (2007), ET LITE STYKKE NORGE (2006), HIMMELEN REVNER (2004)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: