BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

The Treasure

ORIGINALTITTEL:
Comoara
Romania/ 2015/ 1 t. 29 min.
SPRÅK:
rumensk / moldovsk
MEDVIRKENDE:
Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei
REGI:
Corneliu Porumboiu
MANUS:
Corneliu Porumboiu
FOTO:
Tudor Mircea
PRODUSENT:
Marcela Ursu
Verdens mest lavmælte komedie?

Når naboen en kveld banker på døren og ber om hjelp til å grave opp en skatt som sannsynligvis ligger begravet på en eiendom han har arvet av besteforeldrene, takker Costi motvillig ja. Naboen trenger både pengehjelp til å kjøpe en metalldetektor og gravehjelp til å grave opp eiendommen, og til slutt lar Costi seg friste av mulighetene til å bli rik. De to naboene blir enige om å dele et eventuelt funn 50/50, og sammen med en kravstor og mismodig metalldetaktorekspert begir de seg ut på landsbygda for å se hva som skjuler seg i besteforeldrenes hage.

THE TREASURE er en eksepsjonelt lavmælt og stillferdig komedie, hvis plott hovedsakelig består av en serie utpreget hverdagslige gjøremål. Samtidig preges filmen av en minimalistisk og uhyre presis regi som forvandler disse knusktørre gjøremålene til små komiske perler, og gjennom store deler av dens spilletid på halvannen time er den som å se en vits utfolde seg i slow motion. THE TREASURE er Corneliu Poromboius beste film siden POLICE, ADJECTIVE i 2009, og ble belønnet med Talent-prisen i Un Certain Regard-programmet i Cannes i våres.

Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu (Romania, 1975) Filmografi: THE SECOND GAME (2014), WHEN EVENING FALLS ON BUCHAREST OR METABOLISM (2013), POLICE, ADJECTIVE (2009), HVOR VAR DU, EGENTLIG? (2006)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: