BIFF 2020

BIFF EXPANDED 2016

biff expanded

 

BIFF Expanded tar for seg skjæringspunktet mellom film, visuell kunst og ny teknologi. Målet er å fremheve disse krysningene ved å vise til det mest innovative innen nye medieproduksjoner som utforsker utvidelsen av filmkultur. Utstillingen består av håndplukkede Virtual Reality-prosjekter som presser grenser og utfordrer konvensjoner innen digital historiefortelling.

 

VR-prosjektene kan oppleves på Visningsrommet USF på Verftet.

Utstillingen er gratis og åpen fra 21.–27. september mellom klokken 13:00 til 21:00.

Medielandskapet har utviklet seg betraktelig i løpet av kort tid, og det er ikke lenger alltid slik at vi konsumerer kunst uten å være delaktig selv. Virtual reality-teknologi gjør at vi nå kan utvikle bevissthet inne i selve det «levende» kunstverket og delta aktivt. Denne altoppslukende tilstanden kommer kanskje sterkest til uttrykk i 360-teknologien, hvor tilskuerens bevissthet er helt omringet av kunstverket.

Hovedtema i år er empati. I VR-prosjektene vi har valgt, kommer tilskuerne svært tett innpå mennesker i ulike situasjoner og forhold, noe som skaper medfølelse på helt ny måte. BIFF Expanded har i år tematiske koblinger til sideprogrammet om menneskerettigheter, Checkpoints. Formålet er å formidle opplevelser hvor empati etableres gjennom at tilskueren selv «opplever» de ekstreme situasjonene som kunstnerne ønsker å fremstille. For en liten stund bidrar denne opplevelsen til å bringe publikum ut av sin egen hverdag – og målet er å fremkalle reaksjoner.

6x9.jpg

6x9: A VIRTUAL EXPERIENCE OF SOLITARY CONFINEMENT

Francesca Panetta & Lindsay Poulton, Storbritannia, 9 min, Gear VR

I dette prosjektet får vi tilbringe noen minutter på isolasjonscelle i et amerikansk fengsel – en opplevelse som er virkelighet for nesten 80 000 mennesker. Fangene tilbringer 22–24 timer i døgnet på cellen, og det kan gå dager og år uten ordentlig menneskelig kontakt.

Se også dokumentaren SOLITARY om samme tema.

my-mothers-wing.jpg

MY MOTHER’S WING

Gabo Arora, Ari Palitz, USA, 8 min, Gear VR

Denne VR-opplevelsen følger en mor i Gaza som prøver å bearbeide tapet av sine to barn, som begge ble drept i et bombeangrep på skolen deres.

Invisible.jpg

INVISIBLE

Darren Emerson, 14 min, Storbritannia, Gear VR

I Storbritannia sitter 32 000 mennesker i forvaring i påvente på deportasjon. Mange av dem er ureturnerbare til sine hjemland fordi det er for utrygt, andre er papirløse og fanget i et byråkratisk limbo. Vi får bli med inn i fengselet hvor de blir holdt på ubestemt tid.

Clouds over Sidra.jpg

CLOUDS OVER SIDRA

Gabo Arora, Chris Milk, USA, 9 min, Gear VR

Møt Sidra. Denne sjarmerende 12 år gamle jenta vil guide deg gjennom hennes midlertidige hjem: Zaatari-flyktningleiren i Jordan. Zaatari er nå hjemmet til 80 000 syrere på flukt fra vold, krig og terrorisme, og barn utgjør halvparten av leirens innbyggere.

Se også dokumentaren AFTER SPRING om samme flyktningeleir.

waves of grace.jpg

WAVES OF GRACE

Gabo Arora, Chris Milk, USA, 10 min, Gear VR

Dette er historien til Decontee Davis, en overlevende fra Ebola-utbruddet i Liberia. Nå bruker hun sin immunitet mot viruset til å ta seg av foreldreløse barn i landsbyen sin.

Notes on Blindness1.jpg

NOTES ON BLINDNESS

Peter Middleton & James Spinney, Storbritannia, 25 min, Gear VR

Etter at John Hull mistet synet ble han besatt av å forstå blindhet som fenomen. Han begynte å føre dagbok på kassett i 1983. Vi får her høre Hulls tanker rundt det å være blind, og blir med inn i den blindes opplevelse av en verden utenfor synsfeltet.

Se også dokumentaren NOTES ON BLINDNESS fra de samme regissørene.

pearl.jpg

PEARL

Patrick Osborne, USA, 6 min, HTC Vive

En oppvekstskildring og road trip kombinert i ett. PEARL følger en datters forhold til sin musikalske far, og vi får være passasjer i bilen mens de kjører gjennom oppveksten.

three rails live.jpg

THREE RAILS LIVE

Roderick Coover, Scott Rettberg, Nick Monfort, USA, Combinatory Narrative Video

Videoprosjektet setter sammen bilder, tale og historiedeler til en uendelig kombinasjon av fortellinger. Narrativet tar for seg minner, dødelighet, fremmedgjøring og anger, og er en historie om menneskehetens søken etter mening.

Hearts and minds.jpg

HEARTS AND MINDS: THE INTERROGATIONS PROJECT

Roderick Coover, Scott Rettberg, Daria Tsoupikova, Arthur Nishimoto, USA, 40 min, Oculus Rift

Historier om avhørsteknikker og menneskerettighetsbrudd i Irak-krigen fortalt av overgriperne selv – unge amerikanske soldater som aldri hadde forventet at de selv skulle bli torturister. I denne VR-historien blir man satt i et amerikansk hjem der tilsynelatende vanlige objekter trigger de vonde minnene.

Toxicity.jpg

TOXICITY

Roderick Coover, Scott Rettberg, USA, 40 min, Database Narrative Film

Dette hybridverket tar oss med til 2020 der seks karakterer forteller om hvordan livene deres ble forandret av foruensing, stormer og giftige flommer i og rundt Delaware River. Historiene er satt til et landskap av fabrikker, raffinerier og atomkraftverk – arven etter de to siste århundrers industrialisering.

easter rising.jpg

EASTER RISING: VOICE OF A REBEL

Oscar Raby, Great Britain, Australia, 12 min, Oculus Rift

Vi får trå inn i skoene til den 19 år gamle Willie McNeive og ta en tidsreise tilbake til en hendelse som forandret irsk historie for alltid: påskeopprøret i 1916. EASTER RISING: VOICE OF A REBEL er en kunstnerisk opplevelse av en ordinær mann som ble en del av en ekstraordinær hendelse.

Med forbehold om endringer.