BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar

The Music of Strangers

ORIGINALTITTEL:
The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble
USA/ 2015/ 1 t. 36 min.
SPRÅK:
arabisk/spansk/engelsk/Mandarin
UNDERTEKSTER:
delvis engelsk
MEDVIRKENDE:
Yo-Yo Ma, Kinan Azmeh, Kayhan Kalhor, Cristina Pato, Wu Man m.fl.
REGI:
Morgan Neville
MANUS:
Morgan Neville
FOTO:
Graham Willoughby
PRODUSENT:
Morgan Neville, Caitrin Rogers
TEMA:
Musikk
Yo mama be makin' sweet music

For 16 år siden bestemte den verdenskjente cellisten Yo-Yo Ma seg for å samle musikalske talenter fra hele verden i et unikt kunstnerisk kollektiv. Målet var å utforske musikkens evne til å øke forståelsen mellom ulike kulturer, men ingen visste akkurat hva som ville komme ut av det. Resultatet ble orkesteret The Silk Road Ensemble, oppkalt etter den gamle handelsruten mellom Europa, Afrika og Asia, med en besetning på rundt 50 musikere.

«Hvis du ønsker å forandre verden, er du nødt til å lage litt bråk» lyder ensemblets motto, og det har de da også gjort. Bråket er blitt mottatt med entusiasme og skepsis – selv om det definitivt har vært mest av det førstnevnte. THE MUSIC OF STRANGERS fanger essensen av det hele, gjennom opptak fra konserter og øvinger, og intervjuer med musikerne. Alle har de sterke historier å fortelle, blant annet har flere av dem måttet flykte fra undertrykkende regimer. Likevel møtes de i upretensiøs spilleglede og ubetinget kjærlighet til musikken – en kjærlighet som fører mennesker sammen og forandrer verden.

Morgan Neville

Morgan Neville (USA, 1962) Filmer i utvalg: BEST OF ENEMIES (BIFF 2015), TWENTY FEET FROM STARDOM (BIFF 2013), TROUBADOURS (2011) og JOHNNY CASH'S AMERICA (2008)