BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse

Damiana Kryygi

ORIGINALTITTEL:
Damiana Kryygi
Argentina/ 2015/ 1 t. 34 min.
SPRÅK:
spansk/tysk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Alejandro Fernández Mouján, Diego Mendizábal, Gema Juarez Allen
REGI:
Alejandro Fernández Mouján
MANUS:
Alejandro Fernández Mouján
FOTO:
Diego Mendizábal
PRODUSENT:
Alejandro Fernández Mouján, Gema Juarez Allen
Et gjenferd stedes til hvile

I 1896 gikk paraguayanske nybyggere inn i et aché-samfunn og massakrerte en familie de mistenkte hadde stjålet en hest. Bare familiens yngste barn overlevde, og nybyggerne kalte henne Damiana og tok henne med seg. Både før og etter hun døde av tuberkulose som fjortenåring, var Damiana et yndet studieobjekt for vestlige antropologer. Mer enn et århundre senere blir levningene returnert til folket hennes for en verdig begravelse.

Gjennom historien om Kryygi, som hun ble kalt av sine egne, fortelles historien om skampletten på vår kollektive samvittighet – nemlig Vestens gjentatte overgrep mot verdens urbefolkning. Til tross for tematikken, er resultatet en underlig forsonende film, for etter å ha båret på en uuttømmelig sorg, finner aché-samfunnet trøst i å kunne ta Kryygi tilbake og utføre de tradisjonelle gravritene for henne. DAMIANA KRYYGI er en stillferdig, vakker og dypt rørende dokumentar som ved å vise til hvem som betaler prisen for Vestens vitenskapelige utvikling, angår oss alle.

 

DAMIANA KRYYGI åpner Gulluglen – Universitetet i Bergens konkurranse for beste dokumentar som formidler forskning – onsdag 21. september kl 20:20.

 

Festivalgjest: Regissør Alejandro Fernández Mouján

Alejandro Fernández Mouján

Alejandro Fernández Mouján (Argentina, 1952) Filmer i utvalg: HUELLAS DE UN SIGLO (2010), LOS RESISTENTES (2009), ESPEJO PARA CUANDO ME PRUEBE EL SMOKING (2005), CAMINOS DEL CHACO (1999)