BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere

Havet brenner

ORIGINALTITTEL:
Fuocoammare
Italia/ 2016/ 1 t. 49 min.
SPRÅK:
italiensk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Samuele Caruana, Pietro Bartolo, Guiseppe Fragapane, Samuele Pucillo
REGI:
Gianfranco Rosi
MANUS:
Gianfranco Rosi + Carla Cattani
FOTO:
Gianfranco Rosi
PRODUSENT:
Remi Burah, Donatella Palermo, Olivier Père, Gianfranco Rosi
Intet menneske er en øy

I løpet av de siste 20 årene har over 400 000 flyktninger og migranter fra Afrika og Midtøsten kommet i land på den sicilianske øya Lampedusa på sin vei mot et bedre liv i Europa. Det sier seg selv at dette er en utfordring for et øysamfunn med drøyt seks tusen innbyggere, men i Gianfranco Rosis vakre og gåtefulle dokumentar HAVET BRENNER fremstilles den konstante strømmen av nyankomne som en del av hverdagen.

Med utgangspunkt i den tolv år gamle sicilianeren Samuele og legen hans – som også behandler båtflyktningene – skildrer Rosi migrantenes desperasjon side om side med lokalbefolkningens langt mer hverdagslige bekymringer. Og ved å kontrastere likene som skylles i land på stranden med det europeiske dagliglivet som utspiller seg andre steder på øya, tegner han et langt mer nyansert bilde av situasjonen enn det vi er vant til å få servert av massemediene. Dette på en og samme tid distanserte og dypt humanistiske perspektivet er en av grunnene til at HAVET BRENNER tidligere i år ble belønnet med Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin.

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi (Eritrea, 1964) Filmografi: SACRO GRA (BIFF 2013), EL SICARIO, ROOM 164 (2010), BELOW SEA LEVEL (2008), BOATMAN (1993)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: