BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon

Death in Sarajevo

ORIGINALTITTEL:
Smrt u Sarajevu
Bosnia-Hercegovina / Frankrike/ 2016/ 1 t. 25 min.
SPRÅK:
bosnisk/engelsk/fransk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Snezana Vidovic, Izudin Bajrovic, Vedrana Seksan, Muhamed Hadzovic, Faketa Salihbegovic
REGI:
Danis Tanovic
MANUS:
Bernard-Henri Lévy, Danis Tanovic
FOTO:
Erol Zubcevic
PRODUSENT:
Amra Baksic Camo, François Margolin
Hotell i særklasse

Sarajevo, 28. juni 2014: 100-årsmarkeringen av skuddene i Sarajevo skal finne sted, og stemningen på Hotel Europa er i ferd med å nå bristepunktet. Mens en EU-representant øver på jubileumstalen sin i presidentsuiten, planlegger hotellets ansatte en omfattende streik – på grunn av sviktende økonomi har de nemlig ikke fått lønn på flere måneder. For hotellsjefen Omer blir det nå et spørsmål om å komme seg helskinnet gjennom dagen, men først må han hamle opp med en bande gangstere i kjelleren, et betent møte mellom en bosnisk tv-reporter og en serbisk nasjonalist, og det nært forestående besøket av en EU-delegasjon som kanskje kan bli hotellets redning.

Den Oscar-vinnende regissøren Danis Tanovic legger ingenting mellom i dette potente og allegoriske portrettet av etterkrigs-Bosnia, og resultatet er en satire som er like tankevekkende som den er spennende. Manuset er skrevet i samarbeid med filosofen Bernhard-Henri Lévy, og DEATH IN SARAJEVO stakk av med både juryens hovedpris og filmkritikerprisen da den ble vist under årets Berlinale.

Danis Tanovic

Danis Tanovic (Bosnia-Hercegovina, 1969) Filmer i utvalg: TIGERS (2014), TRIAGE (2009), L'ENFER (2005), INGENMANNSLAND (2001)