BIFF 2020
Internasjonal dokumentar

Zero Days

ORIGINALTITTEL:
Zero Days
USA/ 2016/ 1 t. 56 min.
SPRÅK:
engelsk
MEDVIRKENDE:
David Sanger, Emad Kiyaei, Eric Chien, Liam O'Murchu
REGI:
Alex Gibney
MANUS:
Alex Gibney
FOTO:
Antonio Rossi, Brett Wiley
PRODUSENT:
Marc Shmuger, Alex Gibney
TEMA:
Teknologi
Cyberkrig år 0

ZERO DAYS tar oss med inn i en skjult verden av krigføring og internasjonal spionasje hvis regler ennå ikke er definerte av det internasjonale samfunnet. Utgangspunktet for filmen er det farlige dataviruset Stuxnet, som opprinnelig ble utviklet av USA og Israel som et alternativ til tradisjonelle våpen i kampen mot Irans atomprogram, men som spredte seg langt hinsides sitt opprinnelige mål. Det vi får innblikk i er intet mindre enn en helt ny type våpen, som truer med å snu opp ned på den globale maktbalansen.

Alex Gibney er ikke bare en av verdens mest produktive dokumentarfilmskapere, han er også en av de beste, og med ZERO DAYS beviser han nok en gang at han besitter en uovertruffen evne til å foregripe tidsånden. Denne dokumentariske thrilleren stiller nemlig en rekke kritiske spørsmål rundt lovligheten og etterretteligheten av denne typen angrep samt sikringen av samfunnets infrastruktur – spørsmål som utvilsomt kommer til å gjøre seg gjeldende i årene og tiårene som kommer. Gjør deg klar til å bli paranoid.

Alex Gibney

Alex Gibney (USA, 1953) Filmer i utvalg (alle vist på BIFF): STEVE JOBS: THE MAN IN THE MACHINE (2015), FINDING FELA! (2014), THE ARMSTRONG LIE (2013), WE STEAL SECRETS: THE STORY OF WIKILEAKS (2013), MEA MAXIMA CULPA: SILENCE IN THE HOUSE OF GOD (2012), CLIENT 9: THE RISE AND FALL OF ELIOT SPITZER (2010)