BIFF 2020

Velkommen til BIFF

biff publikum

 

I perioden 26. september–4. oktober kommer årets beste filmer fra verdens viktigste festivaler til Bergen. Vi håper du tar turen, du også!

Hvert år byr BIFF på over 150 filmer fra nær og fjern. Det siste året har BIFF jaktet på de beste filmene fra Sundance, Berlinalen, Cannes, IDFA, Sundance, Berlinalen, SXSW, CPH:DOX, Hot Docs, Tribeca, Sheffield og Karlovy Vary. Det endelige resultatet rulles ut på nettsiden i løpet av august og september.

Med over 150 filmer på programmet, er det viktig å lære seg hvordan man orienterer seg i filmjungelen. Her finner du en kort guide til BIFF-kategoriene:

Vi har et dedikert fokus på dokumentarfilm, og over halvparten av filmene er dokumentarer som belyser små og store problemstillinger som setter nyhetsbildet i perspektiv. BIFF viser mange internasjonale dokumentarer, hvor noen av de mest interessante dokumentarene av året er valgt ut til konkurranseprogrammet Documentaire Extraordinaire. Dokumentarfilmer som tar opp menneskerettigheter verden over finner du i Checkpoints, som er et samarbeid mellom BIFF og Raftostiftelsen. Gulluglen er Universitetet i Bergens konkurranse for film som formidler forskning. Klimafestivalen er en festival i festivalen, som består av filmer om klima og miljø, det grønne skiftet og overgangen til fornybar energi.

BIFF er også stolt over å være et utstillingsvindu for norsk film, og vi har hele fem konkurranseprogram for norske filmskapere: Få med deg ferske norske dokumentarer og kortdokumentarer i konkurranse, norsk kortfilmkonkurranse, norsk musikkvideokonkurranse og konkurranseprogram for kortreist film fra Vestlandet.

I tillegg til dokumentarprogrammene våre har du muligheten til å få med deg en rekke internasjonale spillefilmer i programmene våre forbeholdt fiksjonsfilm. Oppsøk konkurranseprogrammet vårt Cinema Extraordinaire for å se det beste av årets fiksjonsfilmer som du ikke ellers får se på det store lerret. I tillegg viser vi en rekke førpremierer for de av dere som ønsker en smugtitt på høstens beste kinofilmer, og en rekke spillefilmer av høy kvalitet i programkategorien internasjonal fiksjon.

Nytt av året er et samarbeid med musikkfestivalen Vill Vill Vest, som finner sted 28.–30. september i Bergen. Gjennom en rekke samtaler, foredrag, musikkfilmvisninger og kveldsarrangementer, legger vi til rette for en møteplass for musikk- og filmmiljøet.

Som publikummer har du også sjansen til å få med deg virtual reality-utstillingen BIFF Expanded, en rekke debatter tilknyttet aktuelle filmer og Q&As (som står for Questions & Answers) der publikum kan stille gjestende filmskapere og/eller medvirkende spørsmål etter utvalgte filmvisninger.

Filmslippet har så vidt begynt med Gullpalme-vinneren THE SQUARE av Ruben Östlund, som åpner høstens filmmaraton tirsdag 26. september. I tillegg har vi sluppet tre musikkdokumentarer som du først kan se på Øyakino i Oslo. For første gang i år er BIFF også tilstede under Arendalsuka med en rekke samfunnsaktuelle dokumentarer.

Programslippet fortsetter utover i august og september. Meld deg på nyhetsbrevet for å få de ferskeste filmene rett i innboksen!