BIFF 2020

Nasjonalt dokumentarseminar 2017

nasjonalt dokumentarseminar2

 

Igjen samles filmbransjen i Bergen for Nasjonalt dokumentarseminar, som i år består av paneldebatter både lørdag 30. september – om dekningen av Syriakrigen samt en av dens alvorligste konsekvenser – flyktningkrisen. Mandag 2. oktober inviteres det til seminar om gravejournalistikkens kår i en ny medievirkelighet. Vi spør om dokumentarfilmskaperne er den siste bastion for denne type journalistikk.

Del 1: Syriakrigen og flyktningkrisen på film

Lørdag 30. september kl 15:00–16:00 Vaskeriet, Magnus Barfots gate 4

Tematikken vil være knyttet til tre av filmene på BIFF og som omhandler dekning av Syriakrigen på film, samt flyktningkrisen. Paneldebatt med filmskaperne Evgeny Afineefsky (CRIES FROM SYRIA), Alfoz Tanjour (A MEMORY IN KHAKI) og Kornél Mundruczó (JUPITERS MÅNE).

Åpent for alle. Gratis inngang.

Del 2: Gravejournalistikk i postfaktasamfunnet

Mandag 2. oktober kl 16:30–21:00, Cinemateket USF/Sardinen USF

Årets dokumentarseminar tar utgangspunkt i to høyst aktuelle filmer fra årets BIFF-program; ALL GOVERNMENTS LIE av journalist og regissør Fred Peabody, og – DET VAR ENKLERE Å KJEMPE MOT AMERIKANERNE av journalist, dokumentarist og forfatter Anders Sømme Hammer.

Tema for kvelden: Hvordan ivareta gravejournalistikken og dens funksjon i postfaktasamfunnet? Hvordan nå ut til publikum med viktige historier i informasjonsmylderet? Hva er mediehusenes ambisjoner fremover, og hvilken rolle har alternative publiseringsplattformer?

Etter filmvisningene:

Fred Peabody - hele veien fra Vancouver – i samtale om gravejournalistikkens nye ansikter, maktkritikk og kampen mot falske nyheter og offentlig desinformasjon.

Anders Hammer holder foredrag med bakgrunn i ferske produksjoner fra Irak og Syria, laget i samarbeid med Field of Vision, The Guardian og NRK Brennpunkt. Han presenterer et innblikk i sine arbeidsmetoder som gravejournalist og dokumentarist. Han vil også dele av sine tanker om rammevilkår og finansiering for dybdejournalistisk innhold i dagens medievirkelighet. «Escape from Syria: Rania's Odyssey» som han regisserte og produserte for The Guardian, ble publisert i august i år og har nå over 7,9 millioner visninger og 79 000 delinger på Facebook, og er også den mest sette Instagram-storyen som er publisert av The Guardian.

Trygve Svensson, stipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, holder innlegg om det såkalte Fake News-fenomenet og hvordan vi møter dette når det gjelder nyheter og på nett.

Vi runder av med en sosial samling i tilbygget til Sardinen.

Nasjonalt dokumentarseminar del 2 er i samarbeid med Journalistlaget, Kommunikasjonsforeningen, Norsk PEN avdeling Vestlandet, Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt.