BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere

Tom of Finland

ORIGINALTITTEL:
Tom of Finland
Danmark / Finland / Sverige / Tyskland / USA/ / 1 t. 51 min.
SPRÅK:
engelsk/finsk/tysk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Jakob Oftebro, Pekka Strang, Werner Daehn, Þorsteinn Bachmann
REGI:
Dome Karukoski
TEMA:
LHBTQ
Lommene fulle av bananer

Med sine elegante tegninger av muskuløse menn i tettsittende klær og utfordrende positurer, ble Touko Valio Laaksonen (1920–1991) alias Tom of Finland tidlig et ikon i homsemiljøer verden over. Og etter hvert som LHBTQ-kulturen ble innlemmet i mainstreamen, ble han en av disse kunstnerne som alle kjenner til, men som de fleste likevel vet forsvinnende lite om. I den biografiske spillefilmen TOM OF FINLAND forteller Dome Karukoski historien om Laaksonens liv, med fokus på hendelsene som formet dette unike kunstnerskapet.

Med trygg hånd guider Karukoski publikum gjennom de avgjørende episodene i Laaksonens liv – fra et møte med en russisk fallskjermjeger under andre verdenskrig som brenner seg fast i hovedpersonens hukommelse, til opphold i et California som er tydelig preget av fetisjestetikken Laaksonen selv bidro til å skape. TOM OF FINLAND er et fascinerende kunstnerportrett som gir oss et bilde av mannen bak de berømte tegningene av uniformskledde menn med struttende muskler og … andre kroppsdeler.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Dome Karukoski

Dome Karukoski (Kypros/Finland/USA) Filmer i utvalg: THE GRUMP (2014), LEJONHJÄRTAT (2013), LAPLAND ODYSSEY (2010), FORBIDDEN FRUIT (2009)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: