BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire

Centaur

ORIGINALTITTEL:
Centaur
Frankrike / Japan / Kirgisistan / Nederland / Tyskland/ 2017/ 1 t. 29 min.
SPRÅK:
kirgisisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva, Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova, Ilim Kalmuratov
REGI:
Aktan Arym Kubat
MANUS:
Ernest Abdyjaparov, Aktan Arym Kubat
FOTO:
Khasan Kydyraliyev
PRODUSENT:
Altynai Koichumanova, Cedomir Kolar, Thanassis Karathanos, Marc Baschet, Denis Vaslin
Ut og stjæle hester

Et gammelt kirgisisk ordtak sier at hester er menneskets vinger. Dette danner utgangspunktet for denne underfundige filmen fra den sentralasiatiske auteuren Aktan Arym Kubat. Filmens hovedperson er så lei av at mennesker tar eierskap over hestene at han reiser rundt i nattens mulm og mørke og rir dem ut i friheten for en stakket stund. Når han ikke hengir seg til denne noe spesielle hobbyen, tilbringer han tid med sin døvstumme kone og deres unge sønn.

Dette høres kanskje ut som selve innbegrepet på det som på godt norsk kalles «World Cinema», men CENTAUR besitter en poesi og en visuell kraft som gjør den umulig å avfeie. I en tid hvor filmer og tv-serier konkurrerer om å skape de mest komplekse og særegne rollefigurene er det befriende med en regissør som tør å bruke klassiske renskårne arketyper. CENTAUR er en vakker og melankolsk fabel om tradisjon og modernitet, religion og grådighet i den gamle sovjetstaten. Skal du kun se to filmer på kino i år om Kirgisistan, så la det for guds skyld være denne og GRAB AND RUN.

Aktan Arym Kubat

Aktan Arym Kubat (Kirgisistan, 1957) Utvalgt filmografi: THE LIGHT THIEF (2010), THE CHIMP (2001), THE ADOPTED SON (1998)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: