BIFF 2021: 20.-28. oktober
Checkpoints - Konkurranse
grit.jpg

Grit

USA/ 2018/ 1 t. 20 min.
SPRÅK:
indonesisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Dian, Dadang Christanto
REGI:
Cynthia Wade, Sasha Friedlander
FOTO:
Boaz Freund, Axel Baumann, Bao Nguyen
PRODUSENT:
Tracie Holder, Matthew Syrett
En katastrofe du ikke har hørt om, og en heltinne du ikke glemmer.

I 2006 utløste oljeselskapet Lapindo en underjordisk muddervulkan da de boret etter gass i Sidoarja-området på den indonesiske øya Java. Eksplosjonen kostet 20 mennesker livet, begravde 16 landsbyer under 18 meter med leire og gjørme, og gjorde nærmere 40 000 mennesker hjemløse. Et tiår senere flommer gjørmen fortsatt, og verken Lapindo eller myndighetene har oppfylt løftene sine overfor lokalbefolkningen. I GRIT møter vi unge Dian og moren Harwati, som kjemper mot oljeselskapene og politikerne som lar dem ødelegge livene til vanlige mennesker i sin kyniske jakt på profitt.

Dian var bare seks år gammel da ulykken skjedde, og i løpet av filmens gang ser vi henne utvikle seg fra en redd liten jente til en modig ung kvinne som tar opp kampen på vegne av de maktesløse. Dette er en dokumentar som blottlegger petroleumsindustriens fundamentale mangel på respekt for mennesker og lokalsamfunn, men også en oppløftende film om motstand, fellesskap og kampen for rettferdighet.

Festivalgjester, Q&A: Møt Cynthia Wade, Sasha Friedlander, regissører

Cynthia Wade, Sasha Friedlander

Cynthia Wade (USA), Sasha Friedlander (USA) Wades filmer i utvalg: GENERATION STARTUP (2016), HEART FELT (2015), SHELTER DOGS (2003), Friedlanders filmografi: WHERE HEAVEN MEETS HELL (2013)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: