BIFF 2021: 20.-28. oktober
Cinema Extraordinaire
i do not care if we go down in history as barbarians.jpg

I Do Not Care if We Go Down in History as Barbarians

ORIGINALTITTEL:
Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari
Bulgaria / Frankrike / Tyskland / Tsjekkia / Romania/ 2018/ 2 t. 20 min.
SPRÅK:
rumensk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Serban Pavlu
REGI:
Radu Jude
MANUS:
Radu Jude
FOTO:
Marius Panduru
PRODUSENT:
Ada Solomon
Don’t mention the war!

I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS handler om Romanias rolle i andre verdenskrig, men noen tradisjonell krigsfilm er den så ingenlunde. Filmen utspiller seg i nåtid, og følger en teaterinstruktør som har fått i oppgave å regissere en rekonstruksjon av en historisk hendelse. De frivillige skuespillerne og musikerne har sett for seg noe oppbyggelig og patriotisk – en rumensk ekvivalent av Stiklestadspelet – og det blir derfor stor oppstandelse når regissøren insisterer på å ta for seg massakreringen av jøder under statsminister Ion Antonescu.

På papiret ser «metafilm om rumensk antisemittisme med tydelige nikk til Bertolt Brecht, Walter Benjamin, Hannah Arendt og Jean-Luc Godard» ut som en tung og noe tørr affære, men regissør Radu Jude besitter en unik evne til å forene humor, samfunnskritikk og intellektuelle problemstillinger. BIFF-publikummet husker Jude fra den satiriske publikumsfavoritten AFERIM! (BIFF 2015), og her er han tilbake i storform, med det samme kompromissløse blikket på europeisk historie og det samme fandenivoldske glimtet i øyet.

I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS er i vår hovedkonkurranse for internasjonal fiksjonsfilm Cinema Extraordinaire.

Radu Jude

Radu Jude (Romania, 1977) Filmer i utvalg: THE DEAD NATION (2017), SCARRED HEARTS (2016), AFERIM! (BIFF 2015), EVERYBODY IN OUR FAMILY (2012), THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (2009)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: