BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
lemonade.jpg

Lemonade

Sverige / Tyskland / Kanada / Romania/ 2018/ 1 t. 28 min.
SPRÅK:
engelsk/romansk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Mălina Manovici, Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu
REGI:
Ioana Uricaru
MANUS:
Ioana Uricaru, Tatiana Ionașcu
FOTO:
Friede Clausz
PRODUSENT:
Cristian Mungiu
Et kritisk rumensk blikk på Donald Trumps Amerika

«When life gives you lemons, you make lemonade» lyder et amerikansk ordtak, og det er nettopp det Mara forsøker å gjøre på sin vei mot amerikansk statsborgerskap. Den rumenske sykepleieren kom til USA på et arbeidsvisum, og med seg på lasset hadde hun sin åtte år gamle sønn Dragos, som hun ønsker å gi et nytt og bedre liv. For å sikre oppholdstillatelse for dem begge gifter hun seg derfor med amerikanske Daniel, som hun møtte som pasient. Daniel er bare en av mange som utnytter Maras sårbare situasjon, men han er langt fra den verste – for på sin vei gjennom systemet møter hun gradvis mer kyniske, sjåvinistiske og skruppelløse representanter for det amerikanske samfunnet.

LEMONADE bygger på regissør Ioana Uricarus egne erfaringer som innvandrer i USA, og fanger tidsånden i Donald Trumps Amerika med imponerende presisjon. Filmen er produsert av Cristian Mungiu, og Uricarus skildring av korrupte samfunnsinstitusjoner ligner de vi finner i Mungius egne filmer, men denne gangen er det USA og det amerikanske systemet som er gjenstand for rumenernes skarpe og kritiske blikk.

Ioana Uricaru

Ioana Uricaru (Romania) Filmografi: VARIATIONS TO A PORTRAIT – NORMAN MANEA IN DIALOGUE WITH ROBERT BOYERS (2011), GYLNE TIDER, segmentet THE LEGEND OF THE PARTY ACTIVIST (2009)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: