BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Napszállta
Frankrike / Ungarn/ 2018/ 2 t. 21 min.
SPRÅK:
ungarsk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Vlad Ivanov, Oszkár Brill, Susanne Wuest, Björn Freiberg, Juli Jakab, Judit Bárdos, Mónika Balsai, Levente Molnár, Urs Rechn
REGI:
László Nemes
MANUS:
László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier
FOTO:
Mátyás Erdély
PRODUSENT:
Gábor Rajna, Gábor Sipos
Solnedgang mot første verdenskrig

Året er 1913, og vi befinner oss i Budapest, hjertet i Det østerriksk-ungarske keiserriket. Hit kommer den unge Irisz Leiter for å jobbe i den fornemme hattebutikken som en gang tilhørte hennes foreldre, men på tross av slektskapet sender den nye eieren henne på dør. Når hun senere oppsøkes av en fremmed mann som ønsker opplysninger om en viss Kálmán Leiter, blir det starten på en begivenhetsrik jakt på svar på de mange spørsmålene som omgir hennes families skjebne og hennes egen fortid.

Ungarske László Nemes debuterte med et brak i 2015. Den marerittaktige Holocaust-fabelen SAULS SØNN ble belønnet med Grand Prix i Cannes, samt Golden Globe og Oscar for beste utenlandske film, og signaliserte med all mulig tydelighet at Ungarn og Europa hadde fått en ny og toneangivende registemme. SUNSET er en helt annen film enn Nemes’ debut, men den preges av den samme intensiteten og mesterlige behandlingen av rom og bevegelse. Dette er et nervepirrende historisk drama om et samfunn på kanten av stupet, lagt til året før utbruddet av første verdenskrig.

László Nemes

László Nemes (Ungarn, 1977) Filmografi: SAULS SØNN (2015)