BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Der Hauptmann
Tyskland/ 2017/ 1 t. 59 min.
SPRÅK:
tysk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Bernd Hölscher, Waldemar Kobus,
REGI:
Robert Schwentke
MANUS:
Robert Schwentke
FOTO:
Florian Ballhaus
PRODUSENT:
Frieder Schlaich
TEMA:
Midnatt
Klærne gjør mannen

Vi befinner oss i Tyskland våren 1945. Det tredje riket er i ferd med å kollapse, og lovløsheten har inntatt både det militære og det sivile liv. Her møter vi den 19 år gamle desertøren Willi Herold som er på flukt fra sine overordnede, og på desperat jakt etter mat og husly. Lykken snur når han finner en gjenglemt kapteinsuniform, og glir inn i rollen som en autoritetsperson i den tyske hæren. Men er det Willi som overtar uniformen eller uniformen som overtar ham?

Etter et drøyt tiår med kommersielle sci-fi-filmer i Hollywood (RED, R.I.P.D., INSURGENT) vender regissør Robert Schwentke tilbake til hjemlandet med dette rystende psykologiske dramaet satt til krigens siste dager. Fantastiske sort-hvitt bilder skaper en nærmest malerisk ramme rundt den sanne historien om Willi, og gir opphav til et dystert og gjennomtrengende blikk på menneskets natur, som kan sees i forlengelsen av Michael Hanekes DET HVITE BÅNDET. KAPTEINEN byr på misantropi og formalisme i skjønn forening, og er en skremmende aktuell historie fra Nazi-Tysklands siste dager.

Robert Schwentke

Robert Schwentke (Tyskland, 1968) Filmer i utvalg: DIVERGENT: ALLEGIANT (2016), INSURGENT (2015), R.I.P.D. (2013), RED (2010), THE TIME TRAVELLER’S WIFE (2009), FLIGHTPLAN (2005)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: