BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal fiksjon
first reformed.jpg

First Reformed

ORIGINALTITTEL:
First Reformed
USA/ 2017/ 1 t. 53 min.
SPRÅK:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Cedric the Entertainer
REGI:
Paul Schrader
MANUS:
Paul Schrader
FOTO:
Alexander Dynan
PRODUSENT:
Jack Binder, Greg Clark, Gary Hamilton m. fl.
42 år senere er Paul Schrader tilbake med en tematisk oppfølger til TAXI DRIVER

Toller er prest i en liten by nord i delstaten New York, i en gammel kirke som besøkes av flere turister enn troende. Han er en fraskilt og alkoholisert mann, som aldri har kommet over sønnens død i Irak, og hvis kristne tro er like et redskap for selvskading som en kilde til styrke. Når han oppsøkes av den gravide Mary som ber ham om hjelp til å overbevise hennes ektemann om at de skal beholde barnet, vekkes han imidlertid fra sin søvngjengeraktige tilværelse – spørsmålet er om oppgaven blir hans frelse eller undergang.

Paul Schrader har gjort flere tilløp til comeback de siste årene, med filmer som THE CANYONS og DOG EAT DOG. Med det intelligente og selvransakende dramaet FIRST REFORMED er imidlertid regissøren av MISHIMA og manusforfatteren bak TAXI DRIVER tilbake for fullt, med en av sine beste filmer noensinne. En stor del av æren for dette tilfaller hovedrolleinnehaver Ethan Hawke, men også Amanda Seyfried imponerer i rollen som Mary. Dette er kort og godt en av filmåret 2018s største og mest positive overraskelser.

Paul Schrader

Paul Schrader (USA, 1946) Filmer i utvalg: DOG EAT DOG (2016), DYING OF THE LIGHT (2014), THE CANYONS (2013), ADAM RESURRECTED (2008), DEN JAGEDE (1997)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: