BIFF 2021: 20.-28. oktober

Documentaire Extraordinaire

Documentaire Extraordinaire

 

Documentaire Extraordinaire er vårt konkurranseprogram for de beste, mest ekstraordinære dokumentarfilmene fra hele verden. Årets program er nå klart.

Felles for filmene i hovedkonkurransene er at de skiller seg ut formmessig eller innholdsmessig fra mengden av film som har blitt vurdert fra en rekke internasjonale filmfestivaler i år – de er rett og slett ekstraordinære. Alle filmene er norgespremierer og ingen av de har ordinær kinodistribusjon, så BIFF er stedet for å oppleve disse ekstraordinære filmene på kino.

Documentaire Extraordinaire er en av BIFFs internasjonale hovedkonkurranser, hvor filmene konkurrerer om prisen på 30 000 kr gitt av VGTV og BIFF.


Vinnerne annonseres på BIFFs prisutdeling onsdag 02. oktober, og publikum får mulighet til å se de også på reprisevisning siste festivaldag torsdag 03. oktober.

De nominerte filmene er som følger:

acid forest.jpg

ACID FOREST

I nasjonalparken Den kuriske landtunge har skarver ødelagt en furuskog med sin syreholdige avføring, og de spøkelsesaktige omgivelsene har blitt en populær turistattraksjon. Med sine originale økologiske perspektiver er ACID FOREST en morsom og tankevekkende film om menneskets forhold til naturen.

aquarela.jpg

AQUARELA

AQUARELA er en film om og med vann – og intet annet. Filmen hopper fra kontinent til kontinent for å vise oss forbløffende bilder av vannets mangfoldige former og voldsomme kraft. Med sitt massivt suggererende lydbilde og krystallklare tablåer filmet i 96 bilder i sekundet, er dette en naturdokumentar som ikke ligner noe annet.

god (dios).jpg

GOD

GOD er en filmatisk mosaikk av Frans’ besøk i Chile i 2018. Denne ironiske og samfunnskritiske dokumentaren er satt sammen av en serie statiske tablåer som til sammen utgjør et satirisk portrett av et chilensk samfunn som fortsatt strever med senvirkningene av diktaturet.

hope frozen.jpg

HOPE FROZEN

I HOPE FROZEN får vi innblikk i det thailandske forskerekteparet Sahatorn og Nareerat Naovaratpongs kamp for å redde sin to år gamle datter fra kreften – og deretter fryse henne ned for å kunne vekke henne til live i fremtiden. Dette er en gripende og filosofisk dokumentar om livets største spørsmål.

midnight family.jpg

MIDNIGHT FAMILY

Mexico bys 9 millioner innbyggere og 45 statlige ambulanser har resultert i en underverden av private sykebiler. Én av disse tilhører Ochoa-familien, og i MIDNIGHT FAMILY får vi følge dem i deres nattlige kamp for å være først på åstedet. Luke Lorentzens halsbrekkende dokumentar er både klok, innsiktsfull og vanvittig spennende.

mother, i am suffocating. this is my last film about you.jpg

MOTHER, I AM SUFFOCATING. THIS IS MY LAST FILM ABOUT YOU.

MOTHER, I AM SUFFOCATING. THIS IS MY LAST FILM ABOUT YOU. er en lyrisk og stemningsfull essayfilm om Afrika, kolonialisme, religion og en dyp åndelig smerte. Med sitt kornete svart-hvitt-foto, hypnotiske lydspor og bibelske symbolikk er dette en filmopplevelse helt utenom det vanlige.

sasong.jpg

SÄSONG

Den sørsvenske sommeren er hovedpersonen i SÄSONG, som balanserer mellom å være visuell kunst, abstrakt fiksjon og jordnær dokumentar. Filmen er produsert av Plattform Produktion, som er best kjent for Ruben Östlunds filmer, og skaper en følelse av å flyte gjennom skogene og livene på landsbygden.

scheme birds.jpg

SCHEME BIRDS

I SCHEME BIRDS møter vi den foreldreløse tenåringsjenta Gemma som vokser opp omgitt av rusmisbruk og kriminalitet i en fattig industriby utenfor Glasgow. Ellen Fiske og Ellinor Hallins første helaftens dokumentarfilm er et usminket møte med en brutal europeisk virkelighet – og en hovedperson du sent vil glemme.

searching eva.jpg

SEARCHING EVA

Modellen og sexarbeideren Eva har viet livet til å bryte tabuer, og bretter ut samtlige fasetter av livet sitt på internett. Pia Hellenthals intime og stiliserte dokumentarfilm SEARCHING EVA utforsker unge menneskers syn på identitet, iscenesettelse og selverkjennelse i det tjueførste århundre.

woman.jpg

WOMAN

WOMAN er oppfølgeren til publikumsfavoritten HUMAN, og spør hva det vil si å være kvinne. For å besvare dette umulige spørsmålet har filmskaperne gjort to tusen intervjuer med kvinner med vidt forskjellige livserfaringer og sosioøkonomiske forutsetninger i femti land. Dette er hva de har å si.

JURY:
Lasse Gallefoss, regissør Pandora Film
Hans Andreas Fay, innkjøpssjef VGTV
Børrea Schau-Larsen, tidl. Journalist og produktdirektør i Schibsted