BIFF 2021: 20.-28. oktober

Norske dokumentarer i konkurranse

norsk dokumentar-2.png


Årets norske program er en sterk kombinasjon av premierer i konkurranse og filmer som allerede har rukket å gjøre seg bemerket på festivaler i inn- og utland.

Vinneren av konkurranseprogrammet blir tildelt 25 000 kr av NRK.

Her er dokumentarene som konkurrerer om prisen for Beste norske dokumentar:

descent into the maelstrom.jpg

DESCENT INTO THE MAELSTROM

I den storslåtte DESCENT INTO THE MAELSTROM følger vi Arktisk Filharmoni til toppen av fjellet Ryten i Lofoten, hvor de fremfører Philip Glass’ musikkstykke som er inspirert av Edgar Allan Poe-novellen filmen henter sitt navn fra, som i sin tur er inspirert av Moskenesstraumen rett under dem.


Frie fanger.jpg

FRIE FANGER

Norge er kjent for å ha verdens mest humane kriminalomsorg, men flere åpne fengsler legges ned. På Bastøy i Oslofjorden soner hvert år 120 fanger den siste delen av dommen sin. FRIE FANGER følger to innsatte som håper åpen soning vil kunne gi dem en sjanse til å få livet tilbake på riktig spor.


kampen for kampen.jpg

KAMPEN

Norges siste gjenlevende mannsorkester Kampen Janitsjarorkester har en gjennomsnittsalder på 60 år, og trenger desperat å rekruttere nye medlemmer for å ikke dø ut. Men når kvinner ønsker medlemskap, blir de nødt til å ta en grundig gjennomgang av prisen for å opprettholde gamle tradisjoner.


norsk sommer2.jpg

NORSK SOMMER

To unge gutter flytter fra Oslo Vest til Grønland. I kollektivet blir de kjent med Nora, som er i ferd med å bli giftet bort til en fremmed mann i utlandet. Nora slites mellom ønsket om selvstendighet og hensynet til familien. Hun vil ikke at hennes livsvalg skal få følger for dem – aller minst søsknene.


transporteringsdans.jpg

TRANSPORTERINGSDANS

TRANSPORTERINGSDANS handler om skuespilleren og danseren Martin Slaatto, som arbeider med å løfte frem dansen i hverdagen og gjøre mennesker mer bevisst sine egne bevegelser. Dette er en poetisk og humoristisk dokumentar som viser at dans er en grunnleggende del av det å være menneske.


pseudotachylyte.jpg

PSEUDOTACHYLYTE

Gjennom en lærerik og visuelt vakker svart-hvittfilm følger vi en gruppe internasjonale forskere i Lofoten. De er der for å utforske det arktiske landskapet og lete etter årsaker til hvorfor stedet er spesielt utsatt for dype, potensielt ødeleggende jordskjelv.

JURY:
David Courier, senior programansvarlig, Sundance Film Festival
Terje Dale, NRK Eksternredaksjonen
Anita Norfolk, dokumentar- og animasjonsprodusent