BIFF 2021: 20.-28. oktober

Menneskerettighetsfilm: Checkpoints

Menneskerettigheter checkpoints


I samarbeid med Raftostiftelsen setter vi søkelyset på menneskerettighetssaker verden over, med et omfattende program bestående av dokumentarfilm som omhandler brudd på menneskerettigheter.

Siden 2010 har også Checkpointsprisen blitt utdelt. Vinneren av konkurranseprogrammet blir tildelt 25 000 kr til det miljø eller den sak filmen omhandler. Et utvalg av filmene i programmet deltar i denne konkurransen.


De nominerte til årets Checkpointspris er:


for sama.jpg

FOR SAMA - Checkpoints åpningsfilm

Sama ble født til sin legefar Hamzi og journalistmor Waad under beleiringen av Aleppo. FOR SAMA er et sjeldent filmatisk vitnesbyrd fra mor til datter, hvor varme familieminner står i sterk kontrast til de brutale konsekvensene av krig. Waads kamera skyr ikke sterke scener, heller ikke når liv – i alle aldre – går tapt.


nipawistamasowin - we will stand up.jpg

NIPAWISTAMASOWIN - WE WILL STAND UP

I 2016 ble Colten Boushie skutt og drept på gården til Gerald Stanley. Familien hans er vant til systematisk urettferdighet mot Canadas urbefolkning, men tar likevel opp kampen om rettferdighet. NIPAWISTAMASOWIN er en dypt sjokkerende påminnelse om hvordan kolonihistorien lever videre i dag.


midnight traveler.jpg

MIDNIGHT TRAVELER

Etter at Hassan Fazilis dokumentar PEACE IN AFGHANISTAN ble sendt på afghansk tv, tok Taliban livet av filmens hovedperson og satte en skuddpremie på regissørens hode. Med den intime, desperate, varme og poetiske MIDNIGHT TRAVELER skildrer Fazili sin flukt fra Afghanistan til Europa, med sin kone og deres to døtre på slep.


the valley.jpg

THE VALLEY

Høyt oppe i de franske alpene hjelper lokalbefolkningen i dalene Roya og Durance de mange asylsøkerne som krysser grensen fra Italia. THE VALLEY er en inspirerende dokumentar om medmenneskelighet, sivil ulydighet og et Europa som er i ferd med å underminere sitt demokratiske fundament.


in search....jpg

IN SEARCH…

I denne åpenhjertige dokumentaren intervjuer filmskaper Beryl Magoko kvinner som har blitt utsatt for kjønnslemlestelse om hvordan det har påvirket livet deres. Magoko ble selv utsatt for et slikt overgrep som ung, og gjennom filmens gang kaster hun et åpent blikk på denne praksisens status i dag. IN SEARCH er en konstruktiv film full av håp.


guardian of memory.jpg

THE GUARDIAN OF MEMORY

THE GUARDIAN OF MEMORY viser hvordan meksikanske myndigheter bevisst bruker hæren og narkokartellene for å destabilisere grenseområdene mot USA. Dette er en vakker, poetisk og sjokkerende dokumentar som skildrer meksikansk migrasjon fra ofrenes, gjerningsmennenes og hjelpearbeidernes perspektiv.


bellingcat.jpg

BELLINGCAT

I en tid hvor tidspresset på mediehusene vokser og tilliten til nyhetsformidlere svekkes, jobber borgerjournalistnettverket Bellingcat for å fylle behovet for etterprøvbar informasjon. I denne fengslende og viktige dokumentaren får vi et innblikk i gruppens metoder for å finne, verifisere og pusle sammen informasjon.


let it be law.jpg

LET IT BE LAW

Argentinske kvinner kjemper for retten til selvbestemt abort. Hvert år blir 350 000 ulovlige aborter gjennomført, med en rekke dødsfall som følge. Med suggererende demonstrasjonsscener og hjerteskjærende intervjuer er LET IT BE LAW en stilfull og sterk dokumentar med global relevans.


one child nation.jpg

ONE CHILD NATION

Etter å ha fått sitt første barn bestemmer regissør Nanfu Wang seg for å undersøke sin families fortid under Kinas ettbarnspolitikk. Med et våkent blikk for strukturelle problemer undersøker Wang og medregissør Jialing Zhang det nasjonale traumet fra perspektivene til de som ble ofre for politikken, og de som måtte håndheve den.


kingmaker.jpg

THE KINGMAKER

THE KINGMAKER er et intelligent og sammensatt portrett av Filippinenes tidligere førstedame Imelda Marcos. Lauren Greenfield (THE QUEEN OF VERSAILLES) har laget en en uhyre interessant studie i menneskelig psykologi og kynisk realpolitikk, med tydelige paralleller til Rodrigo Dutertes styre.

JURY
Leila Rossow, leder for Papillon og medgründer av Support not Protect
Sveinung Arnesen, Førsteamanuensis, Institutt for sammenliknende politikk, UiB
Anders Waage Nilsen, styremedlem i Raftostiftelsen

Andre filmer i Checkpointsprogrammet er: