BIFF 2021: 20.-28. oktober

Takk for i år!

fest i morgen danser vi

 

Den 20. BIFF er overstått med et vellykket program bestående av den magiske blandingen av fiksjon og dokumentarer som gir publikum opplevelser de ellers ikke ville ha hatt på kino, TV eller gjennom strømmetjenester.

– Vi er svært godt fornøyde med besøkstallene som ser ut til å nærme seg 61.000 i år, uttaler festivalleder Tor Fosse. De inkluderer forestillinger og arrangementer utenfor Bergen kino og VR-utstillingen, samt at festivalen har tatt i bruk nye arenaer, så som den utsøkte Universitetsaulaen hvor det ble vist film i samarbeid med Naturhistorisk museum. Museet åpner dørene igjen den 14. oktober etter restaurasjonen.

ÅdneDyrnesli_01.jpg

– Mange tilskuere fikk ta del i gratisforestillinger av en rekke filmer om vitenskap og miljø i aulaen og hvor BIFF i samarbeid med Bioteknologirådet også arrangerte en paneldebatt om genteknologi etter forestillingen HUMAN NATURE, uttaler festivalleder Tor Fosse. – Nok en gang har dokumentarfilmer satt sitt preg på programinnholdet og bydd på ny viten om viktige tema i vår tid, fortsetter festivallederen, som også er opptatt av at festivalen stadig makter å fornye seg. Samarbeidene med lokale aktører som Universitetet i Bergen og Byarkitekten i Bergen ble videreført også i år, med egne program viet til henholdsvis forskningsformidling og arkitektur.

aulaen ocean.jpg

I år markerte BIFF tjuvstarten på feiringen av Havbyen Bergen som skal feire 950 års-jubileum i 2020. 15 filmer med havtematikk ble resultatet av årets jakt på de interessante opplevelsene i denne delen av programmet, som i tillegg også kunne by på beslektede filmer om miljø og klima under Klimafestivalen, som gikk av stabelen for 9. gang i samarbeid med Bergen kommunes klimaseksjon.

rød løper.jpg
Foto: Merfilm

BIFF feiret også flere norske filmer enn noen gang før med spillefilmene DISCO (Centrepiece-forestilling) og SWINGERS samt hybridfilmen ASTRUP – FLAMMEN OVER JØLSTER, som ble til en gallaforestilling lørdag kveld under festivalen. I tillegg til 15 norske dokumentarer og 22 norske kortfilmer, ble også Norsk Musikkvideokonkurranse arrangert for 7. gang, i år i samarbeid med musikkfestivalen Vill Vill Vest som gikk parallelt.

Hele 10 prisvinnere fikk særskilt oppmerksomhet under festivalen og hvor de viktigste prisene gikk til HOUSE OF HUMMINGBIRD fra Sør-Korea og LA LLORONA fra Guatemala for Cinema Extraordinaire mens mexikanske MIDNIGHT FAMILY vant den gjeve Documentaire Extraordinaire-konkurransen. Syriske FOR SAMA var åpningsfilm på Checkpoints og vant også dette konkurranseprogrammet. Jan Vardøens DESCENT INTO THE MAELSTROM som blant annet skildrer nordnorske naturopplevelser, vant pris for Beste norske dokumentarfilm – og en av jurymedlemmene var Sundance-festivalens seniorprogrammerer for dokumentarfilm David Courier, som sannsynligvis var inspirert av en dag i norsk natur med turen «Norway in a Nutshell». Filmwebs publikumspris ble stemt frem til filmen WOMAN, hvor regissøren Anastasia Mikova også var en av årets gjester.

- Vi er godt fornøyde med at NRK har lagt sin dokumentarfilm-pitch til BIFF nok en gang, at VGTV følger opp med kortdokumentar-pitch og ikke minst er vi glade for at TV2 igjen er blitt en profileringspartner for BIFF, avslutter festivallederen, som føyer til at Sparebanken Vest er uvurderlig som gavegiver for festivalen og viser med all mulig tyngde at finansinstitusjonen setter pris på arbeidet som gjøres, ikke minst ut mot de mange tusen skoleelever som årlig får ta del i flere av BIFF-programmene.

biff og bryggen.jpg