BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
Hunting for hedonia

Hunting for Hedonia

ORIGINALTITTEL:
Hunting for Hedonia
USA / Tyskland / Brasil / Storbritannia / Danmark/ 2019/ 1 t. 30 min.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Alan Lipton, Antonio De Salles, Arnold Mandell, Ashwini Sharan
REGI:
Pernille Rose Grønkjær
MANUS:
Lone Frank, Pernille Rose Grønkjær
FOTO:
Ben Bernhard
PRODUSENT:
Sigrid Dyekjær
TEMA:
Gulluglen
Hvor er all lykken hen?

Hedonia er navnet psykiater Robert Heath ga til lykkesenteret i hjernen som han selv var på jakt etter å finne og påvirke. HUNTING FOR HEDONIA beskriver Heaths suksess og fall – hvordan han havnet i unåde og ble skrevet ut av historien. 30 år senere har nevrologien tatt opp jakten på ny. Dokumentaren utforsker utviklingen i «deep brain stimulation» og ser på potensielle bruksområder som blant annet depresjon og avhengighet. For eksempel kan permanent installerte elektroder i utvalgte områder av hjernen justere unormal aktivitet og dermed normalisere psykiatriske tilstander. Men hva er normalt? Eksistensielle og forskningsetiske spørsmål melder seg når man har makten til å forandre en personlighet.

Manus er skrevet av fagbokforfatter og forskningsjournalist Lone Frank, som har en doktorgrad i nevrobiologi og blant annet skriver for Weekendavisen/Morgenbladet. Regissør Pernille Rose Grønkjær balanserer intervjuer og arkivmateriale med vellagde rekonstruksjoner og opptak fra Heaths eksperimenter – og det hele knyttes sammen av Tilda Swintons sobre fortellerstemme.

Pernille Rose Grønkjær

Pernille Rose Grønkjær (Danmark) Filmer i utvalg: DEN ANDEN SIDE (2017), GENETIC ME (2014), LOVE ADDICT (2011), THE MONASTERY: MR. VIG AND THE NUN (2006)