BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere
smerte og ære.jpg

Smerte og ære

ORIGINALTITTEL:
Dolor Y Gloria
Spania/ 2019/ 1 t. 53 min.
SPRÅK:
spansk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Penélope Cruz, Antonio Banderas
REGI:
Pedro Almodóvar
MANUS:
Pedro Almodóvar
FOTO:
José Luis Alcaine
PRODUSENT:
Agustín Almodóvar, Esther García
Almodóvar er tilbake i klassisk stil

Den aldrende regissøren Salvador Mallo sliter både med sin fysiske og psykiske helse, og kombinert med skrivesperre leder dette ham ut i en eksistensiell krise. Men da det blir klart at det spanske cinemateket skal sette opp en jubileumsvisning av hans mest kjente film fra tidlig i karrieren, blir det starten på en serie hendelser som tvinger Salvador til å konfrontere sin fortid og sine indre demoner.

I SMERTE OG ÆRE leverer Antonio Banderas en gnistrende prestasjon som den livstrette Salvador. Rollen har åpenbare paralleller til regissør Pedro Almodóvar selv, og som i mange av sine tidligere filmer viser han seg som en mester i personlig metafiksjon. I hendene på en mindre begavet filmskaper kunne dette fort endt opp som navlebeskuende, men den spanske mesteren guider oss med stø hånd gjennom en reise som handler om å akseptere sin egen dødelighet, tidligere forhold og betente familierelasjoner. Fargene er sterke, minnene bittersøte, og komponist Alberto Iglesias leverer sin kanskje beste filmmusikk til nå. Almodóvar har sjelden vært bedre.

Alle førpremierer er med i konkurranse om Filmwebs publikumspris.
Stem på din favoritt her.

filmweb 2008 4f.png

Pedro Almodóvar

Pedro Almodovar (Spania) Filmer i utvalg: JULIETA (2016), UNDER HUDEN (BIFF 2011), VOLVER: Å VENDE TILBAKE (2006), DÅRLIG OPPDRAGELSE (2004), SNAKK TIL HENNE (2002), ALT OM MIN MOR (1999), KVINNER PÅ RANDEN AV NERVØST SAMMENBRUDD (1988)