BIFF 2021: 20.-28. oktober
ORIGINALTITTEL:
Atlantis
Ukraina/ 2019/ 1 t. 48 min.
SPRÅK:
ukrainsk
UNDERTEKSTER:
norsk
MEDVIRKENDE:
Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
REGI:
Valentín Vasyanovitsj
MANUS:
Valentín Vasyanovitsj
FOTO:
Valentín Vasyanovitsj
PRODUSENT:
Valentín Vasyanovitsj, Iya Myslytska, Vladimir Yatsenko
TEMA:
BIFF+
Postapokalyptisk stress

ATLANTIS utspiller seg i Ukraina anno 2025, ett år etter at krigen med Russland tok slutt. Den østlige delen av landet er forvandlet til en giftig ødemark, og økonomien ligger nede for telling. Gjennom dette ruinlandskapet følger vi Sergei, en tidligere soldat som jobber på stålverk, og sliter med å vende tilbake til det sivile liv. Når stålverket legges ned, slutter han seg til en frivillig organisasjon som tråler landsbygda på jakt etter likrester, for å identifisere dem og gi dem en verdig begravelse. Slik møter han Katja, og tar fatt på den vanskelige oppgaven med å gi slipp på krigens psykologi.

ATLANTIS er en fremtidsfabel full av slående tablåer og elegante tagninger, men sannheten er at dens skildring av det krigsherjede Ukraina nesten like gjerne kunne vært hentet fra vår egen verden og vår egen tid. For der de fleste postapokalyptiske fortellinger handler om materiell ødeleggelse og økologisk kollaps, har Valentin Vasianovitsj laget en brutalt styggvakker film som skildrer krigens avtrykk i menneskesinnet.

Denne filmen kan strømmes på BIFF+ fra 12. til 31. oktober 2020. Begrenset antall visninger på BIFF+.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Valentín Vasyanovitsj

Valentin Vasianovitsj (Ukraina) Filmografi: RIVEN CHORNOHO (2017), CREPUSCULE (2014), KREDENS (2013), ZVYCHAYNA SPRAVA (2012)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: