BIFF 2021: 20.-28. oktober
Internasjonal dokumentar
desert one.jpg

Desert One

USA/ 2019/ 1 t. 47 min.
SPRÅK:
engelsk/Farsi
UNDERTEKSTER:
delvis engelsk
REGI:
Barbara Kopple
MANUS:
Francisco Bello
FOTO:
Asad Faruqie, Gary Griffin, Gelareh Kiazand, Thomas Kaufman
PRODUSENT:
Barbara Kopple, Eric Forman, David Cassidy
TEMA:
BIFF+
Historien om den militære fiaskoen som endret historiens gang

Under den iranske revolusjonen i 1979 ble 52 amerikanske diplomater og sivilister tatt som gisler i USAs ambassade i Teheran. 24. april 1980 iverksatte den amerikanske hæren Operation Eagle Claw som hadde som mål å frigjøre gislene, men etter en rekke ulykker og feiltrinn endte operasjonen i en ydmykende fiasko som ikke oppnådde annet enn å koste åtte amerikanske spesialsoldater livet. Dokumentaren DESERT ONE ser nærmere på denne historien og på de politiske og militære ringvirkningene den har hatt både innad i USA og i verden for øvrig.

Dokumentarveteranen Barbara Kopple intervjuer en rekke personer som følte Operation Eagle Claw på kroppen – fra iranske øyenvitner og amerikanske gisler, soldater og journalister til Jimmy Carter, som mange mener tapte det amerikanske presidentvalget i 1980 på grunn av den mislykkede redningsaksjonen. Kombinert med fascinerende arkivopptak og animerte rekonstruksjoner gir disse vitnesbyrdene oss en grundig og tankevekkende innføring i en militær operasjon som endret forholdet mellom USA og Iran for alltid.

Denne filmen kan strømmes på BIFF+ fra 12. til 31. oktober 2020.

SE FILMEN PÅ BIFF+

Barbara Kopple

Barbara Kopple (USA) Filmer i utvalg: NEW HOMELAND (2018), SHUT UP & SING (2006), BEARING WITNESS (2005), AMERICAN DREAM (1990), HARLAN COUNTY U.S.A. (1976)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: