BIFF 2021: 20.-28. oktober
Førpremiere
quo vadis aida.jpg

Quo vadis, Aida?

ORIGINALTITTEL:
Quo vadis, Aida?
Bosnia-Hercegovina/ 2020/ 1 t. 41 min.
MEDVIRKENDE:
Jasna Djuricic, Raymond Thiry, Emir Hadzihafizbegovic, Jovan Zivanovic
REGI:
Jasmila Žbanić
MANUS:
Jasmila Žbanić
FOTO:
Christine A. Maier
PRODUSENT:
Damir Ibrahimovich
NY FILM: Et intenst drama om massakrene i Srebrenica

Bosnia, juli 1995: Aida er FN-tolk i den lille byen Srebrenica, og når serbiske styrker invaderer byen, er familien hennes blant de tusenvis av bosnierne som søker tilflukt i FN-leiren. Som FN-ansatt følger Aida forhandlingene på nært hold, hvilket gir henne tilgang til hemmelig informasjon om fremtiden som venter familien og de andre innbyggerne. Når situasjonen tilspisser seg, tvinges hun til å ta beslutninger med livet – og døden – som innsats.

Massakrene i Srebrenica i 1995 står som den største skampletten på krigsherjingene som fulgte i kjølvannet av president Josip Broz Titos død og Jugoslavias oppløsning. Bosnia erklærte seg uavhengig i april 1992. Serbiske styrker svarte med omfattende militært angrep, og massakrerte nær 8000 bosnisk-muslimske gutter og menn i Srebrenica i juli 1995, hvilket var den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig. Med dette som bakteppe, forteller QUO VADIS, AIDA? det regissør Jasmila Žbanić – som selv overlevde krigen i Bosnia – har kalt en historie om hva som skjer når samfunnet ikke reagerer når varsellampene blinker.

QUO VADIS, AIDA? er en ny film på årets program.

Visningstider:

Lørdag 10. oktober 17:45 i MB3.

Søndag 11. oktober 21:00 i MB3.

Torsdag 15. oktober 17:45 i MB2. Kjøp billett.

Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić (Bosnia-Hercegovina) Filmer i utvalg: FOR THOSE WHO CAN TELL NO TALES (2013), PÅ VEI (2010), GRBAVICA (2006)

LIKER DU DENNE, ANBEFALER VI: