BIFF21_logo-nettside-1x-500px.png
RBG

En hyllest til Notorious RBG

Tirsdag 27. oktober inviterer vi i samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening til en hyllest av nylig avdøde Ruth Bader Ginsburg, hvor vi viser dokumentaren om henne fra 2018 på Bergen kino. Ruth Bader Ginsburg var juristen og høyesterettsdommeren som gjennom flere tiår kjempet en utrettelig kamp mot diskriminering, for likestilling mellom kjønn og for kvinners rettigheter. Ginsburg som fikk tilnavnet «The Notorious RBG», representerer et feministisk ikon for flere generasjoner og på tvers av landegrenser.

Etter visningen blir det en samtale, om likestillingsforkjemperen og veien videre etter ikonets bortgang.

Vi er glad for å kunne presentere deltakerne i samtalen: Eirin Eikefjord, politisk redaktør i BT, jurist og RBG-fan og Morten Myksvoll, kommentator i BT, over gjennomsnittet interessert i den amerikanske valgkampen og det kommende presidentvalget. Siste deltaker i samtalen er Karin M. Bruzelius, jurist og tidligere høyesterettsdommer, og leder av Norsk Kvinnesaksforening (NKF) i to perioder.
RBG har i en årrekke samarbeidet med Bruzelius far, Anders Bruzelius, og på 60-tallet kom RBG til Lund, for å arbeide sammen med Anders Bruzelius. Flere har pekt på at dette samarbeidet og tiden i Sverige har formet RBG syn på likestilling og vært en katalysator for hennes kamp for kvinners rettigheter.

Pga. Covid-19 og viktigheten av smitteverntiltak, er det lurt å bestille billetter sammen, om du planlegger å komme med noen i din kohort, hvis en kjøper enkeltvis blir det ledige seter imellom.

Lenke til FB-arrangement

Omtale av RBG:
Hvordan ender en 85 år gammel høyesterettsdommer opp som feministisk ikon, et symbol på mot, fremskritt og rettferdighet, og et hyppig forekommende tatoveringsmotiv på amerikanske overarmer? Dette er et spørsmål som både er enkelt og vanskelig å besvare: Enkelt fordi høyesterettsdommeren det er snakk om er ingen ringere enn Ruth Bader Ginsburg – vanskelig fordi det er umulig å oppsummere denne bemerkelsesverdige kvinnens liv og bragder i en enkelt filmomtale.

I denne dokumentaren forteller regissørene Julie Cohen og Betsy West historien om hvordan den lille kvinnen fra Brooklyn trosset alle kjønnsnormer på sin ferd mot USAs høyeste juridiske embete. På veien demonterte hun et imponerende høyt antall av lovene, reglene og glasstakene som historisk sett har holdt amerikanske kvinner utenfor arbeidslivet, og kampen mot diskriminering – i alle dens former – fortsetter den dag i dag. Publikumsfavoritten RGB er et inspirerende og humørfylt portrett av en kvinne mange betrakter som en vaskekte superhelt.

ti 27.10
17:30
Bergen kino