BIFF 2020

Tusen takk for 2016!

BIFF 2016

 

Tusen hjertelig takk til publikum, lærere og elever, frivillige og alle filmelskere som har besøkt årets BIFF. Vi kan takke dere for at vi i år ikke bare er Norges største filmfestival i antall filmer – men også i publikumstall!

Rekordhøyt besøkstall

Bergen internasjonale filmfestival har lenge vært Norges største filmfestival i omfang med over 160 lang- og kortfilmer i løpet av ni dager på nesten 550 forestillinger og arrangement. Festivalen avsluttet onsdag 28. september med besøksrekord. Besøkstallet landet på 64 246, hvorav over 30 000 var elevbesøk. I 2015 hadde festivalen 57 292 besøk, og i 2014 hadde festivalen 56 302 besøk. Besøkstallet har økt med nesten 7000 besøkende fra 2015. I tillegg hadde BIFF Expanded et besøk på 1802.

Over 30 000 elevbesøk

BIFF arrangerer årlig gratis filmvisninger spesielt for skoleklasser. I år ble det for første gang arrangert visninger for barneskoler, i tillegg til ungdomsskoler og videregående skoler. Elevene blir introdusert til dokumentarer med aktuelle tema som flukt, bærekraft og mediemakt. I fjor var antall skolebesøk på 24 500 besøkende, og i år satte Bergen internasjonale filmfestival ny rekord i antall skolebesøk på 30 410 besøk. For skolevisninger under BIFF får skolene studieark til filmene, myntet på forberedelse til festivalbesøket. Filmene blir vist i skoletiden under festivalen og etter filmen blir det dialog med filmskaperne og medvirkende, der elevene kan komme med egne synspunkt, spørsmål og kommentarer til filmen. Beste dokumentarfilm vist i årets skoleprogram for ungdomsskoler og videregående skoler ble kåret av ungdomsfilmklubben HUFF. Ungdommenes dokumentarfilmpris gikk til FLUKTEN regissert av George Kurian.

Populær Virtual Reality og ny teknologi-utstilling

BIFF Expanded kan også skilte med besøksrekord. Med 1802 besøkende, ble antall besøkende nærmest doblet sammenlignet med fjorårets tall på 950 besøkende. På tredje året arrangerer Bergen internasjonale filmfestival BIFF Expanded. Årets utstilling fant sted i Visningsrommet på USF Verftet. Utstillingen tar for seg skjæringspunktet mellom film, visuell kunst og ny teknologi. Målet er å fremheve disse krysningene ved å vise til det mest innovative innen nye medieproduksjoner som utforsker utvidelsen av filmkultur. Utstillingen består av håndplukkede Virtual Reality og ny teknologi-prosjekter som presser grenser og utfordrer konvensjoner innen digital historiefortelling.

Filmwebs publikumspris: KAMMERPIKEN

Tusen takk til alle som har bidratt til årets Anmelderfesten. For andre år på rad kunne publikum anmelde filmene på BIFF-programmet gjennom Bergens Tidendes Anmelderfesten. I skrivende stund er 141 av 161 filmer anmeldt, og disse anmeldelsene legger grunnlaget for kåringen av årets publikumsvinner. Førpremieren KAMMERPIKEN av Chan-wook Park stakk av med årets publikumspris, og blir tildelt en mediepakke hos Filmweb til en verdi av 35 000 kr. Vi håper at det kan bidra til at enda flere får en stor filmopplevelse.

Årets Gullugle: MONSTER IN THE MIND

Gulluglen er Universitetet i Bergens konkurranse for beste dokumentar som formidler forskning. I 2014 ble det etablert et eget konkurranseprogram for film som formidler forskning, og i år gikk prisen til MONSTER IN THE MIND om alzheimers sykdom, regissert av Jean Carper.